ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

14 Δεκ 2008

Η κοινωνία απορρίπτει τις συκοφαντίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ


Εννέα στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση 8 στους 10 εκτιμούν ότι αρκετές φορές δεν προστατεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, καταρρίπτοντας έτσι εμμέσως την κυβερνητική εκδοχή ότι η δολοφονία του 15χρονου ήταν μεμονωμένο περιστατικό και ότι η αστυνομία είναι κοντά στον πολίτη. Οι εκτιμήσεις αυτές διατρέχουν ολόκληρη την κοινωνία και αναδεικνύουν το μέγεθος της πολιτικής κρίσης.


Η κοινωνία απορρίπτει τις συκοφαντίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβερνητική μεθόδευση, να επιρρίψει στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέκο Αλαβάνο την ευθύνη της διακριτικής πολιτικής κάλυψης των "κουκουλοφόρων", απορρίπτεται από την πλειοψηφία της κοινωνίας. Το 56% θεωρεί ότι δεν είναι πειστική αυτή η άποψη, έναντι μόλις 29% που τη θεωρεί πειστική. Μόνο οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών παραπλανώνται από την κυβερνητική προπαγάνδα. Ακόμη και το 36% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. απορρίπτουν τον κυβερνητικό ισχυρισμό, τον οποίον υιοθετούν μόλις το 13% του ΠΑΣΟΚ και το 24% του ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την κεντρική πολιτική κατεύθυνση, 3 στους 4 ψηφοφόρους του ΚΚΕ αντιδρούν στην άποψη της κ. Παπαρήγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων.
Μη πειστική θεωρεί το 59% την άποψη ότι οι εκτεταμένες καταστροφές ήταν έργο "προβοκατόρων" με την ανοχή της αστυνομίας, έναντι 31% πειστική και ιδιαίτερα οι νεότεροι σε ηλικία. Αντιθέτως, η εκδοχή της προβοκάτσιας παραμένει ισχυρή στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ (56%), αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ (50%).
Αναξιόπιστες, κυβέρνηση και αστυνομία
Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης και της αστυνομίας σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης της δολοφονίας του νεαρού μαθητή αποτυπώνεται ανάγλυφα στην έρευνα. Το 54% έχει πειστεί πως πρόκειται για δολοφονία, μόνο το 25% καταπίνει τη συνηθισμένη δικαιολογία των αστυνομικών αρχών ότι ήταν ατύχημα λόγω εξοστρακισμού και το 21% δηλώνει ότι δεν ξέρει, δεν γνωρίζει/δεν απαντά. Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές Ν.Δ. τριχοτομούνται, καθώς το 39% απ' αυτούς δηλώνει πως πρόκειται για δολοφονία, το 35% για εξοστρακισμό και το 26% δεν γνωρίζει. Αντίστροφη είναι η εικόνα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, όπου το 69% απαντά δολοφονία, αλλά και της αριστεράς, όπου το 71% του ΚΚΕ και το 92% του ΣΥΡΙΖΑ έχει πειστεί πως πρόκειται για δολοφονία. Το 82% των νέων από 18-24 ετών είναι πεισμένο πως ήταν δολοφονία. Την ίδια γνώμη έχουν το 51% στις ηλικίες 25-34 ετών, το 55% στις ηλικίες 35-44 ετών, το 47% στις ηλικίες 45-54 ετών, το 57% στις ηλικίες 55-64 ετών και 43% 65 ετών και άνω.
Δολοφονία και όχι ατύχημα
Οι πολίτες σε ποσοστό 55% αποδίδουν αποκλειστική ευθύνη στους αστυνομικούς για τον φόνο του νεαρού μαθητή, ενώ το 22% θεωρεί ότι "έφταιξε και ο νεαρός μαθητής με τη συμπεριφορά του", έναντι 23% που δηλώνει ΔΓ/ΔΑ. Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. κατά 40% καταλογίζουν αποκλειστική ευθύνη στους αστυνομικούς και κατά 21% διαπιστώνουν ευθύνες και του θύματος. Οι απαντήσεις και στην ερώτηση αυτή αναδεικνύουν αντίστροφες τάσεις στο ΠΑΣΟΚ (70% ευθύνεται μόνο η αστυνομία), στο ΚΚΕ 78% και στον ΣΥΡΙΖΑ 96%. Οι πολίτες σε ποσοστό 79% εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη στάση της αστυνομίας, με πιο ικανοποιημένους το 23% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και τους ηλικιωμένους. Το 85% των νέων από 18-24 ετών αποτελούν ρεκόρ δυσαρέσκειας για τη στάση της αστυνομίας.
Οι νέοι και οι αριστεροί ψηφοφόροι κατανοούν τα επεισόδια
Το 62% χαρακτηρίζει αδικαιολόγητα τα επεισόδια που ακολούθησαν τον θάνατο του νεαρού μαθητή. Ωστόσο υπάρχει διαφοροποίηση κατά κόμματα και ηλικίες. Στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ το 62% θεωρεί δικαιολογημένα τα επεισόδια, έναντι 35% αδικαιολόγητα, και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 84% δικαιολογεί τα επεισόδια, έναντι 96% που τα θεωρεί αδικαιολόγητα. Στις ηλικίες 18-24 ετών το 56% δικαιολογεί τα επεισόδια.
Είναι κοινωνική εξέγερση
Στο ερώτημα "πώς χαρακτηρίζετε ό,τι συμβαίνει συνολικά αυτές τις μέρες στη χώρα μας", στις απαντήσεις εμφανίζεται μια κοινωνία πολωμένη, αλλά υπερτερεί η προοδευτική πλευρά. Το 46% εκτιμά πως πρόκειται για κοινωνική εξέγερση της σημερινής νεολαίας, ενώ το 42% λέει πως είναι αποτέλεσμα της δράσης μεμονωμένων ακραίων ομάδων, κάτι που κυρίως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Ειδικότερα: το 57% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το 33% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 50% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 87% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως πρόκειται για κοινωνική εξέγερση. Εξίσου υψηλή εμφανίζεται η γνώμη αυτή στους νέους 18-24 ετών με 59% και παραμένει πλειοψηφική σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, εκτός εκείνης των άνω των 65 ετών, πιο ενισχυμένη στις ηλικίες 45-54 (52%) και 55-64 (50%).
Μοιρασμένη η κοινή γνώμη για τις πολιτικές ευθύνες
Η κοινωνική πόλωση επιβεβαιώνεται και στις απαντήσεις για το ερώτημα αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Το 46% καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ το 49% θεωρεί πως ο θάνατος του μαθητή ήταν τυχαίο περιστατικό που οφείλεται σε λάθος αντίδραση αστυνομικού. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. το 29% καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, όπως και το 66% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 52% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 85% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Υψηλό είναι το ποσοστό (50%) μεταξύ των νέων 18-24 ετών που καταλογίζουν στην κυβέρνηση πολιτικές ευθύνες. Το 83% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επεισοδίων. Αλλά στο ποσοστό αυτό συγκεντρώνονται πολίτες από διαφορετικές αφετηρίες, όπως εκείνοι που θεωρούν ότι έπρεπε να υπάρχουν πιο αποφασιστικά μέτρα καταστολής και εκείνοι που θεωρούν ότι με τη στάση της η κυβέρνηση συντήρησε τα επεισόδια για μικροπολιτικούς λόγους.
Ανεβασμένη η διάθεση για κινητοποιήσεις
Το 73% εγκρίνει τις πορείες (ανάμεσά τους το 82% των νέων 18-24 ετών) και το 59% των οπαδών της Ν.Δ. Για πρώτη φορά σημαντικά τμήματα των πολιτών εγκρίνουν προωθημένες κινήσεις, όπως οι περικυκλώσεις και οι επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα. Το 80% τις απορρίπτουν, αλλά το 17% τις εγκρίνουν (ανάμεσά τους το 28% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 39% του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης το 32% των νέων από 18-24 ετών και το 22% από 25-34 ετών). Τις καταλήψεις σχολείων, πανεπιστημίων κ.λπ. εγκρίνουν το 25% (ανάμεσά τους το 51% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 72% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 47% των νέων από 18-24 ετών και το 32% από 25-34 ετών).
Ακόμη και για την καταστροφή τραπεζών θετικό εμφανίζεται το 12% των ερωτηθέντων (ανάμεσά τους το 23% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 25% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 17% στην κατηγορία 25-34 ετών και το 16% στην κατηγορία 55-64 ετών). Αντιθέτως, καθολική είναι η καταδίκη των εμπρησμών σε εμπορικά καταστήματα και αυτοκίνητα. Διχασμένοι είναι οι πολίτες για τις καταλήψεις των δρόμων, καθώς δεν τις εγκρίνει το 57% και τις εγκρίνει το 41% (ανάμεσά τους το 69% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 92% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης το 56% των νέων 18-24 ετών, το 49% από 25-34 ετών και το 42% από 35-54 ετών). Καθολική είναι η υποστήριξη προς τις πανελλαδικές απεργίες.

Eρευνα της V-PRC για λογαριασμό της σημερινής "Κυριακάτικης Αυγής"
Σχετικά κείμενο: «Κοινωνική εξέγερση» η έκρηξη των νέων. Του Γιάννη Μαυρή στη Καθημερινή
Παρέμβαση Ιερώνυμου υπέρ των νέων

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα