ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

2 Φεβ 2009

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών


Με μεγάλη επιτυχία, η διημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για την βιώσιμη ανάπτυξη στο Αιγαίο
Το μοντέλο ανάπτυξης των νησιών, που κυρίως στηρίχτηκε στον μαζικό τουρισμό και την εμπορευματοποίηση της γης και όχι στην ικανοποίηση των αναγκών των νησιωτών, οδήγησε σε κοινωνική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της ζωής σε αυτά. Για πολλά από αυτά, η πληθυσμιακή συρρίκνωση και γήρανση, η εγκατάλειψη παραγωγικών δραστηριοτήτων, σημαντικών για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, έχουν σαν αποτέλεσμα, οι κάτοικοι τους να εξαρτούνται, για την ικανοποίηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών αναγκών τους, από το κέντρο.

Οι κάτοικοι των νησιών βιώνουν καθημερινά συνθήκες έντονης ανασφάλειας που προέρχονται από το γεγονός ότι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά, όπως είναι η υγεία, η μετακίνηση και μεταφορά, η ενέργεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, όχι μόνο δεν ικανοποιούνται αλλά υποβαθμίζονται καθημερινά.
Η μέχρι σήμερα στρεβλή, ανορθολογική και ανεξέλεγκτη χωρίς όρια ανάπτυξη, άφησε πίσω της σοβαρές καταστροφικές συνέπειες στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Έβαλε υποθήκες για μια μη αντιστρέψιμη πορεία, που θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στον οικονομικό μαρασμό.
Η ριζοσπαστική αριστερά προτάσσει ένα μοντέλο ανάπτυξης για τα νησιά του Αιγαίου που στηρίζεται πρώτα και κύρια στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων τους. Αυτό θα κάνει τα νησιά ελκυστικά όχι μόνο στους επισκέπτες, αλλά και για την προσέλκυση και νέων κατοίκων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών, αποτελεί όρο επιβίωσης, αφού διασώζει, κατά το δυνατόν, τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του αιγαιοπελαγίτικου χώρου, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, πλεονεκτήματα που αποτελούν τη βάση για την προσέλκυση και εισροή του τουριστικού ρεύματος. Διασώζει κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας, την τοπική οικονομία. Όσο πιο γρήγορα αυτή η αλήθεια κατανοηθεί, τόσο πιο σταθερά και μακροπρόθεσμα θα διασφαλιστεί η ισορροπία και η ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, ένα τρόπο ζωής και παραγωγικής δραστηριότητας συμβατό με το εύθραυστο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα των νησιών.
Οι αναπτυξιακές μας επιλογές και η προοπτική της αειφόρου ανάπτυξης, δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς συγκρούσεις και χωρίς την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Προϋπόθεση για την υιοθέτηση αυτού του μοντέλου είναι η ανάπτυξη ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών και τοπικών κινημάτων σε κάθε νησί. Αυτό το μοντέλο έρχεται σε σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και την επιχειρούμενη εφαρμογή τους στα νησιά, κυρίως μέσω των λεγόμενων χωροταξικών σχεδίων του τουρισμού και των «εναλλακτικών μορφών ενέργειας». Γι' αυτό, παρά τις δυσκολίες, απαιτείται να λειτουργήσει και τώρα και στο διηνεκές, η δημοκρατία της κοινωνίας των πολιτών.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της διημερίδας που πραγματοποίηση το Σαβατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη στο Αιγαίο»
Στη διημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη, Θ. Δρίτσας και Γ. Ψαριανός, το μέλος του Π.Γ. του ΣΥΝ Β. Αποστόλου, αυτοδιοικητικά στελέχη από τη Σύρο, τη Μύκονο, τη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο, την Ικαρία, την Χίο, τη Λήμνο και τη Λέσβο, καθώς και στελέχη περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Στις εργασίες της διημερίδας έκαναν παρεμβάσεις, εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Λέσβου, όπως ο Νομάρχης. Βογιατζής, ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Γιακαλής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Πιτός, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Τσακίρης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ορφανός, ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Λέσβου κ. Καλοτζής, ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Κουφός κα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις παρακολούθησε πλήθος πολιτών της Λέσβου.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα