ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

17 Σεπ 2007

Μια άλλη πορεία για τα νησιά μας είναι εφικτή!

Τα νησιά μας δεν προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες κέρδους για τις μεγάλες εταιρείες. Η απόσταση τους από τις άλλες μεγάλες αγορές και το μεγάλο κόστος μεταφοράς των προϊόντων δεν «ευνοεί τις επενδύσεις τους» και τα κάνει να μην είναι «ανταγωνιστικά». Οι 105.000 άνθρωποι, που ζούνε πάνω σε αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Γιατί αποτελούν μια «περιορισμένη εσωτερική αγορά». Δεν είναι μια σημαντική μάζα καταναλωτών που αγοράζει μαζικά τα προϊόντα τους.


Στην σημερινή εποχή, οι συνθήκες ζωής και δουλειάς των ανθρώπων καθορίζονται από τον καταναγκασμό την «ελεύθερης αγοράς» όπως κομψά ονομάζεται ο νεοφιλελευθερισμός. Πίσω από ρητορείες και κομψά φραστικά σχήματα, το σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού είναι ένα: να περάσουν όλες η πλευρές της κοινωνικής ζωής κάτω από τον έλεγχο του κέρδους, δηλαδή στα χέρια μεγάλων εταιρειών. Αυτό είναι κάτι που διακρίνεται καθαρά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι κάτι που το ζούμε στην καθημερινή μας ζωή.
Οτι δεν έχει αξία για την αγορά και δεν βγάζει εύκολα και γρήγορά κέρδος απλά δεν υπάρχει.

Τα νησιά μας δεν προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες κέρδους για τις μεγάλες εταιρείες. Η απόσταση τους από τις άλλες μεγάλες αγορές και το μεγάλο κόστος μεταφοράς των προϊόντων δεν «ευνοεί τις επενδύσεις τους» και τα κάνει να μην είναι «ανταγωνιστικά». Οι 105.000 άνθρωποι, που ζούνε πάνω σε αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Γιατί αποτελούν μια «περιορισμένη εσωτερική αγορά». Δεν είναι μια σημαντική μάζα καταναλωτών που αγοράζει μαζικά τα προϊόντα τους.
Στις νεοφιλελευθερες πολιτικές που όλα αυτά τα χρόνια ακολουθούν τα δύο μεγάλα κόμματα, ακλουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι άνθρωποι δεν έχουν καμιά σημασία. Παρά μόνο κάθε τέσσερα χρόνια σαν ψηφοφόροι. Στους σχεδιασμούς τους δεν παίρνουν υπόψη τους τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας. Αντίθετα κυριαρχούν λογικές απορρόφησης πόρων, εξυπηρέτησης φίλων και ψηφοφόρων και μικροκομματικών - μικροτοπικών συμφερόντων:
Μετά από τρία ΚΠΣ, δεν απολαμβάνουμε αγαθά του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως είναι οι ασφαλείς δρόμοι, φθηνή και σίγουρη ενέργεια, νοσοκομείο και κέντρα υγείας.
Η ανεργία παραμένει σταθερά σε διψήφια νούμερα. Οι μικρές επιχειρήσεις των νησιών μας συμπιέζονται και ο παραγωγικός μας ιστός εξακολουθεί να αποσαθρώνεται
Oι αγρότες μας ουσιαστικά χάνουν το δικαίωμα τους να παράγουν τα προϊόντα τους. Ο ελαιώνας της Λέσβου κινδυνεύει με εγκατάλειψη και οι κτηνοτρόφοι μας συμπιέζονται ανάμεσα στις υποσχέσεις και τα κάρτελ που αγοράζουν το προϊόν τους.
Οι νέοι μας εξακολουθούν να φεύγουν από την στιγμή που το δικαίωμα τους στην εργασία εξευτελίζεται με 8μηνα και 18μήνα.
Το δικαίωμα μας για συνεχείς, ασφαλείς και φθηνές ακτοπλοϊκές μεταφορές, ένας από τους λίγους τομείς με σημαντικά περιθώρια κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο, αφήνεται έρμαιο στους εφοπλιστές
Το τυχαίο και το αυθαίρετο κυριαρχεί. Σημαντικές υποδομές όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα λιμάνια, ανοίγουν την όρεξη του μεγάλου κεφαλαίου. Σχεδιάζονται μόνο όταν έχουν κέρδος για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέρονται. Με κίνδυνο να καταστραφεί το περιβάλλον μας.
Η Αριστερά έχει την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει

Η δύναμη της κοινωνίας να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις και την αξιοπρέπειά της και να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, φάνηκε ολοκάθαρα στις μεγάλες κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για το άρθρο 16. Και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συνεχώς ομάδες ανθρώπων, μικρές και μεγάλες, να κινητοποιούνται απέναντι σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως ο πόλεμος, η φτώχεια, η καταστροφή του περιβάλλοντος.
Στον νομό Λέσβου βλέπουμε ομάδες συμπολιτών μας, να κινητοποιούνται και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, διεκδικώντας το αυτονόητο: Να ζήσουν στον τόπο που γεννήθηκαν ή που επέλεξαν.
Ομάδες και συλλογικότητες να υπερασπίζονται το περιβάλλον και να διεκδικούν περισσότερους δημόσιους χώρους στην πόλη και τα χωριά μας.
Αγρότες που απαιτούν το δικαίωμα να ζουν από την εργασία τους παράγοντας ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα.
Ομάδες που διεκδικούν το δικαίωμα στον πολιτισμό, παράγοντας οι ίδιες πολιτισμό.
Τις γυναίκες των χωριών μας να οργανώνονται και να διεκδικούν με την δημιουργία συνεταιρισμών το δικαίωμα της συντήρησης των οικογενειών τους και της συμμετοχής τους στην τοπική κοινωνία τους.
Ομάδες συμπολιτών μας να υπερασπίζονται έμπρακτα τους χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που φθάνουν στις ακτές μας .
Τους φοιτητές του πανεπιστημίου μας να συμμετέχουν δυναμικά στις μεγάλες κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για το άρθρο 16.
Ομάδες συμβασιούχων στους δήμους και σε άλλους τοπικούς δημόσιους φορείς να κινητοποιούνται και να διεκδικούν το δικαίωμα σε αξιοπρεπή δουλεία.Σε όλους αυτούς τους αγώνες και τις προσπάθειες, η Αριστερά στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας: μια άλλη πορεία για τα νησιά μας είναι εφικτή και είναι στο χέρι μας να την κατακτήσουμε.
Οι κοινωνικές αντιστάσεις και πρωτοβουλίες, που αμφισβητούν την σημερινή κατάσταση που βρίσκονται τα νησιά μας χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν και να μετατραπούν σε πολιτικό πρόγραμμα: Ενα πολιτικό πρόγραμμα που θα υποστηρίζεται από ένα τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο και θα τοποθετεί την κοινωνία, την εργασία, τους ανθρώπους και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη.
Εμείς που αποτελούμε τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικης Αριστεράς στον νομό Λέσβου συναντηθήκαμε σε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων:
Συναντηθήκαμε στους αγώνες για την παιδεία, στις παρεμβάσεις που κάναμε για την ΔΕΗ και για την νότια παράκαμψη. Συναντηθήκαμε και προτείναμε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, έναν άλλο τρόπο ανάπτυξης των νησιών μας.
Υποστηρίξαμε τις προσπάθειες για την οικολογική ισορροπία, την προστασία του περιβάλλοντος και των κοινωνικών υπηρεσιών και δικαιωμάτων στην πόλη και τα χωριά μας, για όλους και όλες χωρίς εξαιρέσεις.
Ο ιδιότυπος δικοματισμός

Τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και οι τοπικοί τους εκπρόσωποι δεν έχουν κάποιο σημαντικό ζήτημα να διαφωνήσουν μεταξύ τους.
Γι αυτό προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σε μια άνευ περιεχομένου ρητορική αντιπαράθεση, μιλώντας ακαθόριστα για «υπευθυνότητα», «συνέπεια» και «δέσμευση». Απέναντι σε τι ακριβώς; Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρήκε ένα πρόσχημα να αθετήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, βάζοντας τη χώρα υπό την περιβόητη επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα τις επαναφέρει υποτιμώντας την νοημοσύνη των πολιτών. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο περιορίστηκε σε συναινετική προς τη ΝΔ αντιπολίτευση, όχι μόνον αποφεύγει να δεσμευτεί σε κάθε κεντρικό αίτημα των αγώνων του κόσμου, αλλά δεν διστάζει σε κρίσιμα θέματα (ασφαλιστικό, Άρθρο 16) να διατυπώνει θέσεις που οδηγούν σε άμεση σύγκρουση με τα συμφέροντα των λαϊκών μαζών και να επικαλείται τα αντιδεξιά σύνδρομα αναζητώντας άλλοθι στην αριστερά.
Σε τοπικό επίπεδο προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σε μια ρητορική αντιπαράθεση, που αρχίζει και τελειώνει με καταλόγους «έργων» που έγιναν και υποσχέσεις για έργα που θα γίνουν. Όταν δεν αναπαράγουν τις ανούσιες αντιπαραθέσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής των τηλε -παραθύρων, ανασύρουν τις δοκιμασμένες παλαιοκομματικές πρακτικές της ρουσφετολογίας και των «κατόπιν ενεργειών μου», του «ναι σε όλα».
Δεν λένε τίποτα για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας σήμερα.
Δεν έχουν να προτάξουν κάποιο όραμα για το μέλλον των νησιών μας.Αλλά και η άλλη δύναμη της τοπικής πολιτικής σκηνής αναλώνεται μόνο σε μια πολιτική ρητορειών και καταγγελιών. Απέχει από τις τοπικές διεργασίες, προσπαθεί να περιχαρακώσει τον χώρο του ορθώνοντας τείχη ανάμεσα σε ζωντανές και ενεργές δυνάμεις στο ιστορικό για την Αριστερά νησί της Λέσβου.Οι προσδοκίες όλων μας από αυτό το πολιτικό σκηνικό έχουν πλέον μειωθεί στο ελάχιστο. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα των κοινωνικών αγώνων και της παρουσίας για ακόμα μια φορά μιας ισχυρής Αριστεράς στην Λέσβο.
Ενωτικά και αριστερά! Για έναν άλλο, καλύτερο κόσμο!
Το δικό μας πολιτικό εργαλείο είναι η ενότητα. Χτίσαμε την ενότητα νοιώθοντας ότι η κοινωνία μας χρειάζεται μια ισχυρή, χρήσιμη και αποτελεσματική αριστερά, απαλλαγμένη από δογματικές περιχαρακώσεις, αλλά και απολύτως συνεπή στις αρχές και αξίες τις οποίες διακηρύσσει.
Ενότητα και κοινός αγώνας για την ειρήνη, τις κοινωνικές κατακτήσεις, τις ατομικές ελευθερίες, την απελευθέρωση από τον οικονομικό καταναγκασμό.
Για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος με κάθε μέσον και για την επιλογή ενός διαφορετικού τρόπου ανάπτυξης του τόπου μαςΣε αυτή την ενότητα έχουν θέση όλοι όσοι πιστεύουν ότι μια διαφορετική κοινωνία είναι εφικτή και ότι είναι στο χέρι μας να την κερδίσουμε.
Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας, μας χρειάζεται όλους μαζί!
Ενωτικά και αριστερά: Μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά!
Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα