ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

15 Δεκ 2008

Στις τράπεζες λεφτά, στην νεολαία σφαίρες


Συνέντευξη τύπου έδωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τα νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Δρόσου, Κατερίνα Γιαννούλια και Χρήστο Κατσούλα. Ακολουθεί το κείμενο το κείμενο που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου.


Δεν ξεχνάμε κανένα θύμα της αστυνομικής καταστολής - Φτάνει πια με τα μεμονωμένα περιστατικά

Σάββατο βράδυ δολοφονείται ο 15χρονος Αλέξης από τα πυρά ειδικού φρουρού στο κέντρο της Αθήνας. Από την στιγμή εκείνη ζούμε μια ιδιότυπη κοινωνική εξέγερση της νεολαίας. Οργή που για χρόνια είχε συσσωρευθεί στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας, οργή καλά κρυμμένη από τα δελτία ειδήσεων και την δημόσια συζήτηση, οργή και θυμός, ξεχύθηκαν με μιας σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού.

Ο Αλέξης δεν ήταν το πρώτο θύμα της αστυνομικής καταστολής, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Από τον Μ. Καλτεζά 23 χρόνια πριν μέχρι και σήμερα έχουμε πάνω από 10 «μεμονωμένους» νεκρούς, δεκάδες τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις και εξοστρακισμούς, αλλά και τόσα άλλα φαινόμενα αστυνομικής βαρβαρότητας.

Προσπάθησαν και προσπαθούν να μας πείσουν πως φταίει ο δράστης, φταίνε τα Εξάρχεια, φταίνε οι αδυναμίες της Ελληνικής Αστυνομίας και κανείς δεν παίρνει την ευθύνη. Ντροπή.

Στόχος τους είναι να μας φοβίσουν γιατί μας φοβούνται! Μας στέλνουν το μήνυμα ότι όποιος τολμήσει να αντικρούσει τα σχέδια του νεοφιλελευθερισμού, θα έχει την τύχη του 15χρονου. Δεν τους περνάει όμως! Οι μαθητές και οι φοιτητές, με τους εργαζόμενους στους δρόμους δείχνουν ότι δεν σκοπεύουν να τρομάξουν!

Απαιτούμε ένα συγνώμη από τις κυβερνήσεις που τα τελευταία 20 χρόνια οδήγησαν σε όλα αυτά, επέβαλαν μια κοινωνία τρόμου, κάμερες, τρομονόμοι, πάνοπλες διμοιρίες μέσα στην πόλη, ωμή βία απέναντι σε διαδηλωτές. Αυτά δεν είναι αδυναμίες αλλά η κεντρική πολιτική του κράτους που την είδαμε να υλοποιείται πάνω στα σώματα των φοιτητών, των μεταναστών, των διαφορετικών και όσων αμφισβητούσαν το κυρίαρχο ατομικό πρότυπο που προβλέπει μόνο μέλημα μας να είναι να κοιτάμε την δουλειά μας, να μαθαίνουμε τα νέα από τα δελτία ειδήσεων και να ψηφίζουμε ότι μας ορίζουν οι δημοσκοπήσεις.

Και ληστεύουν, και δολοφονούν

Η τραγική δολοφονία όμως του Αλέξη συμβολοποιεί με ακραίο τρόπο όχι μόνο την καταστολή αλλά όλα τα αδιέξοδα των κυβερνητικών πολιτικών. Ανεργία, φτώχεια, επισφάλεια, ρατσισμός, υποβάθμιση της παιδείας. Από τη μία οι κυβερνήσεις που πνίγονται στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου, των αντιασφαλιστικών νόμων, τις διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της ασυδοσίας των τραπεζών και της διάλυσης της παιδείας αλλά και των υποκλοπών, των κουμπάρων, της Siemens και του Βατοπεδίου και από την άλλη μια νεολαία αμήχανη, στριμωγμένη στο περιθώριο, αβέβαιη, με συνείδηση πως θα είναι η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από όλες τις προηγούμενες. Τα οράματα του εκσυγχρονισμού και της επανίδρυσης του κράτους μοιάζουν με φάρσες μπροστά στο σήμερα. Κάποιοι μας κοροϊδεύουν. Κάποιοι μας κλέβουν τη ζωή. Κάποιοι δολοφονούν το μέλλον μας. Ως εδώ!

Ακόμα και σήμερα, μετά από την τραγωδία της δολοφονίας του Αλέξη, μετά τους χιλιάδες που βγήκαν στον δρόμο, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τίποτα και κρύβονται πίσω από της σπασμένες τζαμαρίες. Τους μαθητές δεν τους βλέπουν. Βλέπουν μόνο την βία. Τους χιλιάδες εργαζόμενους που διαδήλωσαν μαζικά κόντρα στα εξαγγέλματα του πρωθυπουργού δεν τους βλέπουν.

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ το μόνο που προτείνει είναι να το ψηφίσουμε για να συνεχιστεί η γνωστή εναλλαγή των δύο κομμάτων εξουσίας στην διαχείριση των κυβερνητικών θέσεων. Δεν τους περνάει από το μυαλό να συνομιλήσουν με αυτό τον κόσμο που βγαίνει στο δρόμο για να διεκδικήσει την αξιοπρέπεια του, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα στην ζωή. Δεν τους περνάει από το μυαλό να υιοθετήσουν εδώ και τώρα αυτονόητα αιτήματα που θα αποδείκνυαν τον ελάχιστο σεβασμό απέναντι στη νεολαία άλλα και σε κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Επαναλαμβάνουν μηχανικά ανούσιες κατηγορίες για το ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό τον κατήφορο δυστυχώς πέρα από το ΛΑΟΣ τους ακολούθησε και η ηγεσία του ΚΚΕ. Λυπόμαστε. Η Αριστερά οφείλει να μείνει στο πλευρό των από κάτω, στο πλευρό των νέων, αταλάντευτη στην μάχη για τα αυτονόητα δικαιώματα μας.

Εμείς από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για το αδιέξοδο του φετιχισμού της βίας και δηλώσαμε πως ποτέ δεν υιοθετήσαμε τέτοιες πρακτικές μέσα στο κίνημα. Δεν θα υπογράψουμε όμως και δήλωση μετανοίας, ούτε θα ανεχτούμε να μας ζητάνε πιστοποιητικά φρονημάτων οι υπαίτιοι για τα σημερινά αδιέξοδα των νέων.

Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε τη δράση μας μέσα στους μαζικούς χώρους. Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε μαζικά και ενωτικά, εργαζόμενοι και νεολαία, να μπει φρένο στην εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Να τους διώξουμε!
Η έκρηξη της νέας γενιάς. Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η δολοφονία του Αλέξανδρου έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Δίπλα στην εξελισσόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση και την κρίση των κυρίαρχων πολιτικών, βρίσκεται εδώ και μέρες σε εξέλιξη ένα μεγάλο κίνημα και ξέσπασμα διαμαρτυρίας και οργής της νέας γενιάς.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις της νεολαίας των τελευταίων ημερών, που συνεχίζονται με αξιοθαύμαστη αντοχή, συγκεντρώνουν την αλληλεγγύη ενός πλατύτατου τμήματος των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών. Δεν είναι δυνατόν να συκοφαντηθούν από την δράση μιας μειοψηφίας που επιδίδεται σε καταστροφικές τακτικές, δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει να καμφθούν από την διαρκή κατασταλτική πίεση. Όταν η νεολαία δολοφονείται, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τη συκοφαντεί όπως βλέπουμε σήμερα να κάνει ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ. Οι κινητοποιήσεις της νεολαίας πρέπει να φτάσουν σε νίκη, σε θετικές κατακτήσεις. Αυτό είναι ανάγκη, ανάσα αλλά και παράδειγμα για ολόκληρη την κοινωνία

Αυτές οι κινητοποιήσεις δεν αποτελούν μόνο μεγάλες εκδηλώσεις αντίστασης και διαμαρτυρίας που τροφοδοτούνται από συσσωρευμένης δυσφορία, οργή και αγανάκτηση απέναντι σε πολιτικές, αντιλήψεις και πρακτικές που θέτουν σταδιακά τη νέα γενιά στο περιθώριο.

Περιέχουν ένα μεγάλο θετικό φορτίο για ριζοσπαστικές αλλαγές και τελικά για μια προοδευτική αλλαγή στην πορεία της χώρας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ανάγκη να υπάρξει μια θετική διέξοδος στην πορεία της χώρας μας γίνεται επιτακτική και μας αφορά όλους.

Αφορά τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τους απόμαχους της δουλειάς.

Αφορά τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της χώρας μας που πασχίζουν για μια καλύτερη μόρφωση κι ένα καλύτερο μέλλον των νέων ανθρώπων.

Αφορά τους μικρούς και πολύ μικρούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες.

Αφορά τον κόσμο της υπαίθρου και πρώτα απ’ όλα τους μικρομεσαίους αγρότες που βασανίζονται με τα δικά τους προβλήματα.

Διέξοδος όμως από τη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει όσο συνεχίζονται και κλιμακώνονται πολιτικές και αντιλήψεις που οδήγησαν και τροφοδοτούν τη σημερινή κρίση.

Διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αλλαγές και τελικά αλλαγή της πορείας της χώρας μας.

Η διέξοδος δεν μπορεί να προχωρήσει αν, δίπλα στη νιάτα της χώρας μας, δεν έρθει στο προσκήνιο ο ίδιος ο ελληνικός λαός ως συμπαραστάτης και πρωταγωνιστής. Αν δεν υπάρξουν μεγάλες ενωτικές, παλλαϊκού χαρακτήρα, κινητοποιήσεις με θετικούς στόχους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει θετικούς στόχους αλλαγών, που μπορούν να ενώσουν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας και να δώσουν θετική αγωνιστική προοπτική στους πολίτες και τη νεολαία
1. Να μπει φρένο στην πολιτική του αυταρχισμού, της καταστολής και της στρατιωτικοποίησης. Άμεσες ριζικές αλλαγές σε δημοκρατική κατεύθυνση, με σκοπό τη αλλαγή του προσανατολισμού και της λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας.

Άμεσοι στόχοι:

* αφοπλισμός των αστυνομικών μονάδων στη διάρκεια κινηματικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων.

* Κατάργηση των ειδικών μονάδων (ΜΑΤ, ΕΚΑΜ) και των ειδικών σωμάτων (Ειδικοί φρουροί)

* Απαγόρευση της χρήσης των χημικών αερίων

* Απόσυρση των καμερών από την πόλη.

* Κατάργηση του τρομονόμου

2. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Όλοι όσοι κατοικούν σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ν’ απολαμβάνουν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης δωρεάν, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η ιδιωτική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και τα φαινόμενα παραπαιδείας αποτελούν παθογένεια του Εκπαιδευτικού Συστήματος η οποία οφείλει σταδιακά να γίνει περιττή μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και άρα τον μηδενισμό των αντίστοιχων οικογενειακών δαπανών.

Άμεσοι στόχοι:

* Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση και την έρευνα από τον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον στον μέσο Ευρωπαϊκό όρο (5,25% για την εκπαίδευση, 3% για την έρευνα), με προοπτική την αύξηση αθροιστικά στο 8- 9 %.

* Θεσμοθέτηση της 2χρονης προσχολικής, της 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, του Ενιαίου Λυκείου, Θεωρίας και Πράξης ως μοναδικού τύπου Λυκείου, ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

* Δημόσια δωρεάν μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση, με σταδιακή απορρόφηση κάθε είδους Ιδιωτικού ΙΕΚ, ΚΕΣ κ.λ.π., η οποία θα οδηγεί σε πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα

* Κατάργηση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τα Ερευνητικά Κέντρα όλου του νομοθετικού πλέγματος ΠΑΣΟΚ & ΝΔ, που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το Δημόσιο Αγαθό της Παιδείας και Έρευνας

* Υπεράσπιση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Να αποσυρθεί ο νόμος για τα Κολέγια και να καταργηθεί νομοθετικά κάθε δυνατότητα εμπορικής συμφωνίας αγοράς και πώλησης Ξένων πτυχίων (δικαιόχρησης) . Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές

* Μαζικοί διορισμοί για κάλυψη όλων των κενών και αύξηση των θέσεων εκπαιδευτικού διοικητικού και ερευνητικού προσωπικού με μόνιμους λειτουργούς, με σταθερή εργασιακή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οικονομική αναβάθμιση των εργαζομένων στην Εκπαίδευση και την Έρευνα ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους.

* Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες. Με ουσιαστική συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με δημόσιο έλεγχο και διαφάνεια στις διαδικασίες ανάθεσης συγγραφής και διακίνησης των συγγραμμάτων.

3. Ο αγώνας για την πλήρη, σταθερή και ασφαλή εργασία για όλους και όλες, είναι η απάντηση της Αριστεράς στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της γενίκευσης της επισφαλούς απασχόλησης και της εργασιακής περιπλάνησης, που θίγει πρώτα από όλους τη νεολαία, τη γενιά των 700 ευρώ και τις γυναίκες.

Άμεσοι στόχοι:

* Κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου που επέβαλε την ελαστικότητα και τις αρνητικές διακρίσεις σε βάρος των νέων στην εργασία, τις αμοιβές και την ασφάλιση. Κατά συνέπεια προτείνουμε την κατάργηση των σχετικών νόμων όπως των 3429/2006 και 3691/2008 (άρθρου 56) που θέσπισαν τις εργασιακές διακρίσεις σε βάρος των νεοπροσλαμβανομένων στις ΔΕΚΟ, καθώς και των νόμων 2084/1992, 3371/2005 και 3655/2008, με τους οποίους θεσπίστηκαν ασφαλιστικές διακρίσεις για τους νέους

* Κατάργηση των επισφαλών-ευέλικτων εργασιακών σχέσεων (συμβασιούχοι, μερική απασχόληση, stage, ενοικίαση εργαζομένων, μπλοκάκι κλπ) με στόχο την πλήρη απασχόληση των νέων, με πλήρες ωράριο και εργασιακές συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κατά συνέπεια προτείνουμε κατάργηση εργασιακών νόμων 1892/1990 για την μερική απασχόληση, 3377/2005 για την απελευθέρωση του ωραρίου στο εμπόριο και 3385/2005 για την κατάργηση του 8ωρου των κυβερνήσεων της ΝΔ και των νόμων 2639/1998 για την εκ περιτροπής εργασία, 2874/2000 για το ελαστικό ωράριο και 2956/2001για την ενοικίαση εργαζομένων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

4. Εκπόνηση και άμεση εφαρμογή ενός έκτακτου προγράμματος για τη δραστική μείωση της ανεργίας συνολικά και ειδικότερα της ανεργίας των νέων, που να βασίζεται στη δραστική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και των δημόσιων δαπανών για κοινωνικές πολιτικές. Να μπει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων της οικονομίας (ΟΤΕ.ΛΙΜΑΝΙΑ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ)

Άμεσοι στόχοι:

* Επείγον πρόγραμμα 100 χιλιάδων προσλήψεων στα νοσοκομεία, σχολεία, Ταμεία και οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής, όπως άλλωστε ζητούν τα συνδικάτα.

* Πολιτική με προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας, που στους νέους βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλό επίπεδο.

* Ανάπτυξη νέων θέσεων απασχόλησης στους κρίσιμους τομείς της κοινωνικής φροντίδας και της προστασίας του περιβάλλοντος

* Κατάργηση των ιδιωτικών μαγαζιών «ευρέσεως» εργασίας και ενοικίασης εργαζομένων. Δημόσια κέντρα παντού

5. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Άμεσοι στόχοι:

* Καταβολή «διορθωτικής» μηνιαίας αύξησης 300 ευρώ, επιπλέον από τις προβλεπόμενες στις συλλογικές συμβάσεις, για την κάλυψη των απωλειών από την ακρίβεια.

* Aύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του τακτικού μισθού, χορήγηση του σε όλη τη διάρκεια της ανεργίας και πλήρης ασφαλιστική, ιατροφαρμακευτική και υγειονομική κάλυψη των ανέργων.

* Καμία ανοχή στην ανασφάλιστη εργασία, με κύρια θύματα τους νέους και τους μετανάστες.

6. Ίσα δικαιώματα, άρση και καταπολέμηση κάθε διάκρισης λόγω φύλου, θρησκείας, χρώματος, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού. Θετικές δράσεις για την εξάλειψη υφισταμένων ανισοτήτων. - Όχι στις γειτονιές γκέτο-ελεύθεροι δημόσιοι χώροι.

Άμεσοι στόχοι:

* Νομιμοποίηση και ένταξη στην κοινωνική ασφάλιση όλων των εργαζομένων μεταναστών. Κατοχύρωση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, αποδέσμευση της νομιμοποίησης από ασφαλιστικές προϋποθέσεις, έκδοση πιστοποιητικού γέννησης των παιδιών τους, δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές, ένταξη των μεταναστών στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Σεβασμός στα δικαιώματα των μειονοτήτων, των Ρομά και των φυλακισμένων.

* Πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες. Ιθαγένεια σε όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα ή έρχονται σε μικρή ηλικία. Χορήγηση ιθαγένειας τους μετανάστες/μετανάστριες ύστερα από 7 χρόνια παραμονής στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση αυτών των άμεσων προτάσεων , τους οποίους θέτει στην δημόσια συζήτηση ως ένα ελάχιστο πλαίσιο για μεγάλες ενωτικές λαϊκές κινητοποιήσεις, θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε συναντήσεις με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΒΕ, την ΕΣΕΕ, το ΒΕΑ, το ΤΕΕ, τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΕΣΑΣΕ, την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Φοιτητικούς Συλλόγους και Μαθητικά Συμβούλια.

Η διεκδίκηση των στόχων αυτών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη για να σταματήσουμε την πολιτική που εφάρμοσαν μέχρι τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να σταματήσουμε την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, που έχει τεράστιες ευθύνες για την κρίση, για τα σκάνδαλα, για το κύμα αυταρχισμού.

Τώρα είναι η ώρα να ηττηθεί η αντιλαϊκή πολιτική

Τώρα είναι η ώρα να τους διώξουμε

Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε τις δικές μας μέρες

Τώρα είναι η ώρα της Αριστεράς

Πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν επίσης από την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, 15 σημεία – μέτωπα πάλης για το επόμενο διάστημα με πληρέστερες και αναλυτικότερες τις προτάσεις μας.

Παραθέτουμε τις ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις:

- Σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών οι επικριτές σας μιλούν για αδυναμία ή απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να παρεισφρέουνε άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με εσάς. Όσοι μιλούν για αδυναμία, αναφέρονται σε οργανωτική αδυναμία … Όσοι δε μιλούν για απροθυμία, υιοθετούν την άποψη πως το κάνετε για ψηφοθηρικούς λόγους .. Τι απαντάτε…

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη, πραγματοποιεί αν θέλετε κινητοποιήσεις κατεβάζει κόσμο στους δρόμους και φροντίζει ώστε τον κόσμο, τους πολίτες που καλεί σε κινητοποιήσεις να τους προστατεύει από κάθε λογής επιθέσεις, είτε των δυνάμεων καταστολής, κυρίως των δυνάμεων καταστολής, είτε και απρόκλητες επιθέσεις που μπορεί να δέχονται από ομάδες βίαιες.

Εμείς έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρούμε τα μπλοκ των δυνάμεών μας και αυτό κάνουμε.

Στην πραγματικότητα μας κατηγορούν διότι δεν είναι στη πρακτική μας να εφαρμόζουμε αστυνομικές μεθόδους σε άλλες ομάδες πολιτών που δεν είναι στα μπλοκ μας. Και δεν το κάναμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε.

Την ευθύνη να περιφρουρούμε τα μπλοκ μας την έχουμε, την αναλαμβάνουμε και το πραγματοποιούμε με απόλυτη επιτυχία.

Τώρα, όσον αφορά όλα όσα ακούστηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους, νομίζω ότι κι ένα παιδί καταλαβαίνει ότι πρόκειται περί ανοησιών. Τι ψηφοθηρικούς σκοπούς μπορεί να έχει κανείς απέναντι σε ομάδες νέων ανθρώπων 16ρηδων, 17ρηδων, που ούτως ή άλλως δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά και να είχαν, βρίσκονται σε μια αντισυστημική λογική. Αντιθέτως ένας διαγκωνισμός ψηφοθηρικού χαρακτήρα μαίνεται τούτες τις ώρες από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι θα διαγκωνιστούν να κερδίσουν ποντάροντας στα συντηρητικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας για να κερδίσουν τους «νοικοκυραίους» που αντιδρούν στη λογική της βίας ή των δράσεων που μπορούν να ταράξουν τη γαλήνη, την ηρεμία της κοινωνίας. Και λέω εντός εισαγωγικών, διότι όλοι είμαστε νοικοκυραίοι, κι αυτά τα παιδιά που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, είναι παιδιά της μέσης ελληνικής οικογένειας. Και ευτυχώς. Διότι αυτό αποτελεί την αιτία που αυτή η προπαγάνδα δεν έχει περάσει τελικά στην ελληνική κοινωνία.

Διότι οι πολίτες, έχοντας στην οικογένειά τους δείγματα, κατανοούν ότι αυτά που εμείς λέμε δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας, δεν συμβαίνουν μόνο στις πορείες στις οποίες εμείς συμμετέχουμε και δεν τα βλέπουν οι πολίτες, διότι δεν παρακολουθούν εκείνη την ώρα τα ΜΜΕ, αλλά τα βλέπουν καθημερινά γιατί είναι στην οικογένειά τους.

Μ΄ αυτή την έννοια, θεωρώ ότι αλλού πρέπει να πέσουν τα βέλη περί ψηφοθηρίας. Τούτες τις κρίσιμες ώρες, καλό θα είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν υπεύθυνη θέση και να μην τοποθετούνται με βάση το πολιτικό όφελος ή το πολιτικό …

- Θεωρείτε ότι υπάρχει συντονισμένο σχέδιο το οποίο εκτελείται με διαφορετικό τρόπο αλλά στο ίδιο πλαίσιο και την ίδια φιλοσοφία από τα τέσσερα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα… σχέδιο το οποίο προβλέπει και στόχο έχει να σας φορτώσει η κρατική πλευρά … όλων αυτών των κινητοποιήσεων … Σας ρωτάω εάν θεωρείτε ότι υπάρχει σχέδιο να σας φορτώσουν όλο αυτό. Και συμπληρωματικά να σας ρωτήσω εάν κατεβαίνατε να περπατήσετε στους δρόμους όπου βιοπαλαιστές καταστηματάρχες έχουν καταστραφεί. Θα μιλούσατε μαζί τους; ..

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη που ενοχλεί. Που έχει χαλάσει τη σούπα των πολιτικών ισορροπιών εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και άρα βάλλεται απ΄όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Και όχι μόνο. Από δυνάμεις του πολιτικού συστήματος και από δυνάμεις εκτός των θεσμών του πολιτικού συστήματος. Και θεωρούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σ΄ένα σχέδιο, επικοινωνιακό σχέδιο της κυβέρνησης, να προσπαθήσει να ταυτίσει τις μεμονωμένες πρακτικές βίας με ένα κίνημα κοινωνικό προκειμένου να το δυσφημίσει. Και σ΄ αυτή της την προσπάθεια στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φανερό αυτό.

Σήμερα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου στην πραγματικότητα εκτελεί ο κ. Καρατζαφέρης.

Αυτό το οποίο δεν είναι φανερό και θα πρέπει κανείς να διερευνήσει ψάχνοντας αλλού, είναι γιατί συνδράμει σ΄ αυτό το σχέδιο η ηγεσία του ΚΚΕ, η κυρία Παπαρήγα.

Από κει και πέρα νομίζω ότι οι πολίτες κατανοούν και θα κατανοήσουν ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες, Δείτε αν θέλετε τις πρώτες ποιοτικές δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αν περνάει αυτό το σχέδιο ή απορρίπτεται. Φαίνεται ότι απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Τώρα σε σχέση με το αν θα συζητούσαμε. Βεβαίως. Και έχουμε σαν στόχο να συναντηθούμε με τις ενώσεις των καταστηματαρχών, των μικρομεσαίων. Πρέπει να σας πω αυτοί οι άνθρωποι είδαν το προηγούμενο διάστημα ένα μεγάλο πλιάτσικο να γίνεται σε βάρος τους, το πλιάτσικο των τραπεζών. Το οποίο ήταν πολύ πιο δυνατό και είχε πολύ σημαντικότερες επιπτώσεις από το δεύτερο πλιάτσικο που δέχθηκαν από ομάδες βίας τις προηγούμενες μέρες.

Υπ΄ αυτή την έννοια, προφανώς και θέλουμε να μιλήσουμε μαζί τους, προφανώς και να στηρίξουμε κάποιες πρωτοβουλίες που προχτές προτάθηκαν από το Δήμαρχο της Αθήνας για αναστολή δημοτικών τελών ή κάποιων επιπλέον βαρών που μπορεί να έχουν αυτοί οι άνθρωποι.

Όμως πρέπει να σας πω ότι προς τιμήν τους μέχρι στιγμής έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αναφέρθηκα και δημοσίως στον κ. Αρμενάκη … ο οποίος προς τιμήν του βγήκε και δήλωσε ότι βεβαίως οι ζημιές που υποστήκαμε είναι σημαντικές, αλλά καμία ζημιά δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ανθρώπινη ζωή.

Υπ΄ αυτή την έννοια, εμείς δεν θέλουμε να μειώσουμε ή να υποβαθμίσουμε το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καταστροφές. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να είναι στη λογική μας και δεν θα έπρεπε κανείς, ούτε ο Πρωθυπουργός, να συμψηφίζει την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής με υλικές ζημιές και καταστροφές.

- Ανεξαρτήτως των προθέσεών σας που κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν πολλοί λένε ότι βγαίνει χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ …Εσείς…. επικοινωνιακά θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει χαμένος, κερδισμένος, δεν σας φορά καθόλου;…

Θα σας πω ότι είναι το τε\λευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε τούτες τις κρίσιμες ώρες που οι νέοι άνθρωποι βγαίνουν στο δρόμο, που υπάρχει μια συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση, τούτες τις κρίσιμες ώρες για όλους, για τη δημοκρατία, το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σκέφτεται μια υγιής πολιτική δύναμη είναι που θα κερδίσει ή αν θα χάσει ψήφους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκέφτεται είναι πώς θα τοποθετηθεί με βάση τη συνείδησή της, με βάση αυτό που ορίζει και πιστεύει ως δίκαιο.

Από εκεί και πέρα, όποιες τούτες τις κρίσιμες ώρες τοποθετείται με βάση το πολιτικό κόστος ή τα πολιτικά οφέλη κάνει κακό και στον εαυτό του και στη δημοκρατία.

- Όταν … η γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χαϊδεύει αυτιά…. Μια απάντηση είναι ότι η ηγεσία του ΚΚΕ συκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ… Μετά από τόσες μέρες, ο τέως πρόεδρος ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι θα ήθελα να είναι πιο ευδιάκριτη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ .. Ποια είναι η απάντηση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ….

Δεν το έχω υπόψη μου. Γνωρίζω ότι υπήρξε μία συνέντευξη σ΄ ένα ραδιοσταθμό, αν δεν κάνω λάθος, του Ν. Κωνσταντόπουλου η οποία συζητήθηκε πολύ και έχω την αίσθηση ότι παρερμηνεύθηκε. Δεν μπορεί παρά να παρερμηνεύθηκε. Τον γνωρίζω καλά. Τον γνωρίζουμε όλοι καλά. Σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές θα ήταν αδιανόητο ο Ν. Κωνσταντόπουλος να επιτεθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν ετέθη το ερώτημα σε μια τηλεοπτική εκπομπή στον Λ. Κύρκο για την ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη βία, υπήρξε η απάντηση που άρμοζε και αρμόζει, με την οποία απάντηση ταυτίζομαι απολύτως.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς δημοκρατικός πολίτης τούτη την ώρα που να μπορεί να ταυτίζεται μ΄ αυτή την επικίνδυνη προπαγάνδα, κυβερνητική προπαγάνδα, την οποία τούτες τις ώρες αναπαράγουν κύκλοι της ακροδεξιάς και δυστυχώς η ηγεσία. μόνο η ηγεσία του ΚΚΕ, απ΄ ότι φαίνεται οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ δεν ακολουθούν.

- ..Για ποιο λόγο η ηγεσία του ΚΚΕ προχωράει σ΄ αυτές τις δηλώσεις, τι την οδηγεί σ΄ αυτό;….

Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο αξίζει να το ψάξουμε. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι υπάρχει μια πάγια στάση και θέση, μια πάγια στάση και θέση, στρατηγική του κόμματος να αποδείξει ότι έχει την απόλυτη «αριστεροφροσύνη», ότι είναι η μοναδική αριστερή δύναμη σ΄αυτή τη χώρα, έχει την ηγεμονία στο χώρο της Αριστεράς και άρα πρώτη αντανακλαστική αντίδραση είναι να κατηγορεί και να βάλει εναντίον των αριστερών δυνάμεων πρωτίστως και μετά εναντίον όλων των άλλων. Σε βάθος εκτίμηση είναι ότι, όταν υπάρχουν διαδικασίες κινήματος, το οποίο είναι αυθόρμητο και πολλές φορές αυτός ο αυθορμητισμός δεν μπορεί να μπει σε καλούπι κι αυτό αφορά όλους μας Τούτες τις ώρες καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να ελέγξει αυτό τον αυθόρμητο ριζοσπαστισμό που πηγαία βγαίνει από τις εκδηλώσεις των νέων ανθρώπων στη χώρα μας, τότε συντηρητικές δυνάμεις στη χώρα αριστερές ή δεξιές αισθάνονται δυσφορία. Και τότε βεβαίως βλέπουμε και έχουμε δει και άλλα παραδείγματα ότι η ηγεσία του ΚΚΕ αντιδρά με ανακλαστικά τα οποία νομίζω δεν μπορούν να τιμούν και δεν μπορούν να κάνουν να αισθάνονται υπερήφανους τους αγωνιστές του κομμουνιστικού κινήματος που έχουν δώσει τη ζωή τους σε δύσκολες στιγμές και ποτέ δεν γύρισαν να δείξουν το διπλανό τους, στον συναγωνιστή τους, είχαν το μέτωπό τους στον απέναντι, στον εχθρό τους. Και εχθρός για μας όλους είναι το κατεστημένο, η αντίδραση, η συντηρητική πολιτική, μια συντηρητική πολιτική που μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα και πρέπει να ανατραπεί μέσα από την οργανωμένη λαϊκή πάλη.

- Αναφερόμενος στις αιτίες είπατε . ότι ο ΣΥΡΖΙΑ ανατρέπει ισορροπίες και τάραξε τα νερά….. Δηλαδή το ΚΚΕ είναι ενταγμένο στις υπάρχουσες ισορροπίες και γι αυτό το λόγο επιμένει σ΄ αυτή τη θέση, πρώτον. Δεύτερον. Το περιεχόμενο της κινητοποίησης προφανώς συνδέεται περισσότερο στο εξωτερικό από την Ελλάδα με την οικονομική κρίση… Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνδέσει από εδώ και πέρα το θέμα με την συνολική κρίση… και έχουμε τις επόμενες μέρες τον προϋπολογισμό. Συνδέεται ο αγώνας αυτός που βρίσκεται σε εξέλιξη και με τον Προϋπολογισμό και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν θέλω να μονοπωλήσει τη σημερινή συνέντευξη Τύπου η κριτική μας σε μια στάση και θέση που νομίζω έχει εξοργίσει τους δημοκρατικούς και αριστερούς πολίτες και αφορά τη στάση και θέση της ηγεσίας του ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ας κρίνουν οι πολίτες και ας κρίνουν και τα μέλη του ΚΚΕ αν αυτή η στάση είναι ορθή ή όχι. Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο. Εμείς έχουμε μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση και απέναντι στις κατεστημένες δυνάμεις. Δεν έχουμε απέναντι στον Περισσό. Το μέτωπό μας είναι η δεξιά πολιτική, η δεξιά κυβέρνηση που σήμερα οδηγεί τη χώρα σε μεγάλο αδιέξοδο.

Τώρα, το μεγάλο ερώτημα κι αυτό που απασχολεί όλους εμάς που γνωρίζουμε ότι οι αιτίες αυτής της κοινωνικής εξέγερσης είναι βαθύτερες, είναι πολύ βαθιές, είναι το πώς θα υπάρξει μια διασύνδεση και το πώς θα βρεθούν στο πλάι των αγωνιζόμενων μαθητών και φοιτητών, οι εργαζόμενοι, ο μικρομεσαίοι, παρά το ότι είδαν τα μαγαζιά τους κατεστημένα στο κέντρο της Αθήνας, Πρέπει να βρεθούν στο πλάι, γιατί συμπιέζονται τούτες τις μέρες περισσότερο από κάθε άλλον. Να βρεθούν στο πλάι οι αγρότες, που τους συνάντησα την προηγούμενη εβδομάδα στη Λάρισα και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, θα βρεθεί στο πλάι όλος ο λαός ο οποίος διεκδικεί μια ριζική αλλαγή πορείας για τη χώρα.

Μ΄ αυτή την έννοια εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ορόσημο ο προϋπολογισμός. Θα βρεθούμε απέναντι , θα υπάρξουν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Και μ΄ αυτόν τον τρόπο νομίζω ότι θα γενικευθεί η δυσαρέσκεια της κοινωνίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει χάσει πια την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση σήμερα στηρίζεται σε μια πολύ ισχνή μειοψηφία και δεν μπορεί να συνεχίζει να κυβερνά άλλο και να ακολουθεί την ίδια πολιτική, όταν δεν μπορεί να πατήσει σε καμιά κοινωνική συναίνεση, όταν δεν μπορεί να βρει συναίνεση πουθενά παρά μόνο στον σκληρό πυρήνα της ακροδεξιάς.

Υπ΄ αυτή την έννοια εμείς ξαναλέμε ότι αντί να ψηφίσει αυτόν τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι προϋπολογισμός που δεν θα βγάλει τη χώρα παρά μόνο για δυο-τρεις μήνες ακόμα, γιατί οδηγούμαστε σε οικονομική κρίση τεραστίων διαστάσεων, το καλύτερο που έχει να κάνει, αφού δεν μπορεί να υιοθετήσει λύσεις που εμείς προτείνουμε για τη διέξοδο από την κρίση., να οδηγήσει τη χώρα σε μια δημοκρατική διέξοδο, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές,

- Αν βρισκόσασταν απέναντι στον κουκουλοφόρο που ρίχνει μολότωφ τι θα του λέγατε/…

Θα του έλεγα ότι αυτή η πρακτική δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Θα του έλεγα, όπως το έχουν πει κι άλλοι σύντροφοί μου, διότι γνωρίζετε ότι πολλές φορές οι συντεταγμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται εν μέσω πυρών, από τη μια της αστυνομίας, από την άλλη ομάδων που ακολουθούν αυτές τις πρακτικές βίας. Δεν έχουμε πάρει ποτέ το κουμπούρι να τους χτυπήσουμε, διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος μας και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Πολλές φορές όμως τους έχουμε αποδοκιμάσει. Και βρισκόμαστε εν μέσω δύο πυρών, και της αστυνομίας και αυτών των ομάδων. Κυρίως όμως το μέτωπό μας μ΄ αυτά τα παιδιά που μπορεί να είναι παιδιά και της δικής σας οικογένειας, το μέτωπό μας είναι ιδεολογικό. Κι αυτό που τους λέμε είναι ότι η πρακτική της βίας όσο κι αν σε μεγάλο βαθμό προκαλείται από την κρατική βία και την κρατική καταστολή, είναι μια πρακτική η οποία δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Η βία γεννά τη βία. Σε τελική ανάλυση χαμένοι είναι οι αγώνες και το νεολαιίστικο κίνημα.

Αλλά θα σας πω κάτι που το έχω πει πολλές φορές. Αν μια σπασμένη βιτρίνα προξενεί θλίψη μια φορά στους πολιτικούς των κομμάτων εξουσίας, σε εμάς, στις δυνάμεις της Αριστεράς που παλεύουμε για να δημιουργηθούν όροι μαζικού, λαϊκού κινήματος, μας προξενεί δέκα φορές θλίψη. Γιατί η σπασμένη βιτρίνα αποτελεί την αφορμή για να συκοφαντηθούν οι αγώνες.

Και μ΄ αυτή την έννοια θάθελα να σας παρακαλέσω να έχετε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε και επανέρχεστε διαρκώς ξανά και ξανά στο θέμα της προσπάθειας να ταυτιστεί ένας χώρος που δεν έχει ούτε στην κουλτούρα του, ούτε στις αξίες του τη βία, με πρακτικές που είναι ξένες προς αυτόν.

- Μέσα σ΄αυτό το κλίμα αβεβαιότητας για το αύριο… όλοι οι έλληνες … … υπάρχουν και όσα έγιναν χθες… και θέλω να σας φέρω στην υπόθεση του Βατοπεδίου και θέλω να ξέρω τη αντίληψη κάτω από την οποία θα βγάλει το πόρισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ Είναι μια αντίληψη ότι δεν έγινε όπως έπρεπε να γίνει, δεν εξετάστηκαν ως μάρτυρες. Δεν ανοίχθηκαν λογαριασμοί.. ήταν μια εξεταστική κουκουλώματος ‘όπως έχουμε δει στο παρελθόν ή θεωρείτε ότι όπως κι αν έγινε αυτή η εξεταστική επιτροπή, με τα λάθη και τις παραλείψεις της, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ζητήσει και τη σύσταση προανακριτικής;…

Πρέπει να σας πω ότι αισθανόμαστε πλήρως δικαιωμένοι που ήμασταν η πρώτη πολιτική δύναμη που ζήτησε εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδιο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπήρξαν προβλήματα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτή η επιτροπή λειτούργησε υπό το βάρος πιέσεων, εξελίξεων, δημοσιευμάτων, ανεξάρτητα απ΄ όλα αυτά ήταν μια εξεταστική επιτροπή που σε τελική ανάλυση ανάδειξε τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν τόσο στους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, όσο και σε κάποιους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας έλληνας πολίτης που να μην πιστεύει ότι οι πολιτικές ευθύνες είναι μεγάλες και βεβαίως να μην τις αποδίδει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, διότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο κ. Ρουσόπουλος και ο κ. Μπασιάκος και ο κ. Δούκας λειτούργησαν σ΄αυτή την πολύκροτη υπόθεση ερήμην του Πρωθυπουργού.

Από κει και πέρα, το ζήτημα της προανακριτικής θα απασχολήσει τις επόμενες μέρες τη Γραμματεία και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Μην βιάζεστε θα έχετε πολύ σύντομα τις θέσεις μας. Αύριο.

- Είστε ικανοποιημένος από τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε όσα αφήνουν να διαρρεύσει η κυβέρνηση ……

Έχω την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε μια αμηχανία, σε μια αμηχανία λογική ενδεχομένως για ένα κόμμα που συνηθίζει και θέλει να πατάει σε δυο βάρκες, να είναι και με την κυβερνητική ρητορεία και να προσπαθεί να ψελλίσει ότι πρέπει να πάμε σε δημοκρατική λύση και εκλογές να φύγει η κυβέρνηση της καταστολής από τη μια, από την άλλη και στην βάρκα της κοινωνικής συναίνεσης, του να μην σπάσουν αυγά, να μη διαταραχθούν ισορροπίες.

Σ΄ αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι δύσκολο κανείς να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Δύσκολο να πατάς σε δυο βάρκες.

Από εκεί και πέρα, ο καθένας κρίνεται και θα κριθεί. Αυτό που έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία είναι να δούμε ότι αυτό το αστυνομικό κράτος της αυθαιρεσίας, βεβαίως έχει πάρει διαστάσεις εξοργιστικές τα τελευταία χρόνια με τους πραίτορες του κ. Πολύδωρα. Αλλά δεν γίνανε μονάχα τα χρόνια της δεξιάς διακυβέρνησης. Να θυμίσω ένα αντίστοιχο, παρόμοιο γεγονός είχαμε πριν από23 χρόνια, όταν δολοφονήθηκε από σφαίρα αστυνομικού ένας -τι σύμπτωση- δεκαπεντάχρονος πάλι νέος μαθητής, ο Μιχάλης Καλτεζάς. Και τότε παραιτήθηκε ο κ. Κουτσόγιωργας, αλλά η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό. Και να σας θυμίσω ότι μετά από 2 ½ χρόνια, στο Εφετείο ο κ. Μελίστας, ο δολοφόνος του αθωώθηκε.

Δεν πρέπει να επαναληφθεί το ίδιο και τώρα. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε μ΄ αυτό το κράτος της αυθαιρεσίας, της βάναυσης προσβολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων, μ΄αυτό το κράτος που αυθαιρετεί και φτάνει στο σημείο να δολοφονεί αθώους 15χρονους μαθητές.

ΣΥΡΙΖΑ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ -Η έκρηξη της νέας γενιάς. Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα