ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

6 Φεβ 2009

Η φτώχεια ακουμπάει 2,12 εκατ. Πολίτες


Tα δόντια της σε 530.101 Έλληνες έδειξε πέρυσι στη χώρα μας η φτώχεια με αποτέλεσμα να ανεβούν στα 2,12 εκατ. τα άτομα που δίνουν μάχη για την επιβίωση με τους αγρότες, τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα να αποτελούν τις κοινωνικές ομάδες που δέχτηκαν το μεγαλύτερο «χαστούκι».


Από το σύνολο του πληθυσμού σχεδόν ένας στα δύο δεν μπόρεσε να κάνει διακοπές τουλάχιστον για μία εβδομάδα, ενώ αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των πολιτών που δεν έχουν ικανοποιητική θέρμανση στο νοικοκυριό τους, αδυνατούν να καλύψουν τα οικονομικά τους «ανοίγματα» και δεν αντέχει η τσέπη τους για να καταναλώνουν κάθε δεύτερη μέρα κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.
Από την επιμέρους επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας προκύπτει ότι ένας στους τρεις (35% έναντι 27% το 2007) αντιμετώπιζε δυσκολίες στην πληρωμή των οικιακών λογαριασμών (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο), ένας στους τέσσερις δεν μπορούσε να αποπληρώσει τη δόση διάφορων δανείων ή της πιστωτικής του κάρτας (26% από 19%) και ένας στους δέκα δεν ήταν συνεπής στην καταβολή του ενοικίου ή της δόσης για το στεγαστικό του δάνειο (13% από 12%).

Το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι πληρώνουν μηνιαίως κάποιο ποσό στις τράπεζες για την εξόφληση καρτών, δόσεων ή δανείων αυξήθηκε το 2008 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στο 45%. Από τους πολίτες αυτούς το 77% επιβαρύνεται «πολύ» και «αρκετά» στα οικονομικά του από τις υποχρεώσεις αυτές, ενώ το 29% επιβαρύνεται «πολύ».
Ως εκ τούτου η VPRC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από το σύνολο του πληθυσμού το ένα τρίτο των πολιτών (34,5%) βρίσκεται «πιεσμένο» πλέον από τις πάσης φύσεως δανειακές του υποχρεώσεις, ποσοστό που το 2007 έφτανε στο 29,5%.

Ακόμη πιο αναλυτικά, το 61% των μισθωτών του Δημοσίου βρίσκεται χρεωμένο με δόσεις, πιστωτικές κάρτες και δάνεια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα φτάνει το 56%.
Τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν χειρότερα για τα περισσότερα νοικοκυριά εάν δεν ήταν ενισχυμένος ο θεσμός της οικογένειας στην Ελλάδα.Το 32% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (571.096 άτομα) έχουν οικονομική βοήθεια από την οικογένεια, στους δημοσίους υπαλλήλους το ποσοστό διαμορφώνεται στο 20% ενώ στο σύνολο του πληθυσμού ανέρχεται στο 22%. Βοήθεια από την οικογένεια λαμβάνει και σημαντικό ποσοστό νοικοκυρών και συνταξιούχων (13% των νοικοκυρών και 9% των συνταξιούχων).


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&ta

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα