ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

14 Απρ 2009

Οικονομική κρίση και ηθική αποφορά


Η οικονομική κρίση, με αιχμές την ανεργία και τη δημοσιονομική έκρηξη, αναδεικνύεται σε παράγοντα που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς, παρ' ότι οι πολίτες πιέζονται να επιλέξουν ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, δεν κρύβουν την εκτίμησή τους ότι και οι δύο βλάπτουν το ίδιο τη χώρα.

Χαρακτηριστική είναι η δημοσκόπηση της Public Issue, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην "Καθημερινή", σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην εκτίμηση ψήφου με 41,5% έναντι 34% της Ν.Δ., αλλά ο ένας στους δύο πολίτες εκτιμά ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν είναι ικανό να συγκροτήσει αποτελεσματική κυβέρνηση. Μόλις το 27% εμπιστεύεται την "κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ", ενώ το 23% την "κυβέρνηση Ν.Δ.". Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται επιστροφή του φαινομένου της διασποράς ψήφου από τα μεγάλα προς τα μικρότερα κόμματα και άνοδος της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ.


Η τάση αυτή, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης, αντανακλά την αυξανόμενη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στα κόμματα του δικομματισμού, ιδιαίτερα σε συνθήκες ηθικής απαξίωσης της πολιτικής με την αναζωπύρωση της έρευνας για τα σκάνδαλα. Ενδέχεται, μάλιστα, η ηθική κρίση να αποδειχθεί εξίσου καταλυτικός παράγων για την ψήφο των πολιτών με την οικονομική κρίση. Άλλωστε φαινόμενα διαφθοράς, με πρωταγωνιστές στελέχη ή και τα ίδια τα κόμματα εξουσίας, εξοργίζουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες σε συνθήκες που καλούνται να κάνουν κι άλλες "θυσίες".

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι το έλλειμμα του 2008 έφτασε το 4,8% επί του ΑΕΠ έναντι αρχικού στόχου 1,6%, αποδεικνύουν ότι οι ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι αδιέξοδες και παράγουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία θα κληθούν να λύσουν και πάλι οι πολίτες.


Σ' αυτές τις συνθήκες η μάχη των ευρωεκλογών αποκτά κεντρική πολιτική σημασία, καθώς οι πολίτες, χωρίς μάλιστα το εκβιαστικό δίλημμα της εξουσίας, μπορούν να στείλουν το μήνυμά τους και να απαιτήσουν να γυρίσει σελίδα η πολιτική ζωή στη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη. Το μήνυμα αυτό αναδείχθηκε και από τη δεύτερη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τελικώς κυριάρχησε ο στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές και να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο στη συνείδηση του κόσμου της αριστεράς και της κοινωνίας, με τις πολιτικές του πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση και με την κινηματική του δράση.

Από την Αυγή

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα