ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

29 Αυγ 2009

Πορεία αλληλεγγύης στη Παγανή



(αναδημοσίευσή από: http://www.noborderlesvos09.gr/el/node/334)

Εχτές υπήρχε προγραμματισμένη πορεία ενάντια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Παγανής.

εδώ υπάρχει συνεχής ενημέρωση. Μπορείτε να τσεκάρετε και το twitter (στα αγγλικά).

Η διαμαρτυρία έχει ξεκινήσει, με παρουσιά εκατοντάδων ακτιβιστών από όλη την ευρώπη. Η πορεία βρίσκεται κοντά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η αστυνομία έχει κόψει κάθετα το δρόμο. Μετά από διαπραγματεύσεις, τελικά η πορεία θα προχωρήσει, πλησιάζοντας περισσότερο το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

    τώρα...

δημοσιεύτηκε χθες από No Border Media Group

Μετά από διαπραγματεύσεις, τελικά μια επιτροπή 10 ατόμων θα μπει στο στρατόπεδο της Παγανής. ­

­ Η επιτροπή τελικά μπήκε στο στρατόπεδο. 15 άτομα, μεταφέρουν αγαθά προς τους έγκλειστους, θα καταγράψουν συνθήκες κράτησης και μαρτυρίες μεταναστών, μια καταγραφή που γίνεται τακτικά τις τελευταίες ημέρες. Τέλος, μέσα στα αιτήματα, είναι και η αποφυλάκιση των κρατουμένων.

    Mια ομάδα μπήκε, κόσμος πολιορκεί το κέντρο

δημοσιεύτηκε χθες από anonymous
τροποποιήθηκε χθες

Η ομάδα 15 ατόμων που μετά από διαπραγματεύσεις μπήκαν μέσα, αποτελειται από γιατρούς, δικηγόρους, υγειονομικούς, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Οι εκατοντάδες διαδηλωτές/ριες δυο φορές κινήθηκαν προς τους μπάτσους (ΜΑΤ πράσινα και μαύρα) που βρίσκονται παντού: στην είσοδο, στο πίσω μέρος του κέντρου, καθώς και στα βράχια που υπάρχουν γύρω. Ο κόσμος που παραμένει απ'έξω είναι συμμετέχοντες στο NoBorder Camp αλλά και μέλη τοπικών αντιρατσιστικων και κοινωνικών οργανώσεων και κομμάτων της αριστεράς.

Κεντρικό σύνθημα να κλείσει το κολαστήριο της Παγανής, να αφεθούν ελεύθεροι οι πρόσφυγες που κρατούνται, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά και να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες.

Αυτή τη στιγμή χτυπάνε ρυθμικά τα κάγκελα οι συγκεντρωμένοι απ'έξω, προκαλώντας τρελό εκνευρισμό στα ΜΑΤ (λόγω της αντίχοισης στα κράνη)


    η διαμαρτυρία συνεχίζεται...

δημοσιεύτηκε χθες από No Border Media Group

Με την επιτροπή να βρίσκεται μέσα στο χώρο, ο κόσμος που παραμένει απέξω, συνεχίζει τα συνθήματα και γενικά δείχνει την αλλυλεγγύη του στον κόσμο που κρατείται μέσα.


Η διαμαρτυρία συνεχίζεται. Η επιτροπή είναι ακόμη μέσα, ενώ ο κόσμος απέξω, δημιοουργεί ατμόσφαιρα, με αυτοσχέδια όργανα, συνθήματα και μουσική.


Η επιτροπή θα γυρίσει σε περίπου 15 λεπτά, ενώ οι μετανάστριες και μετανάστες, ευχαριστούν τον κόσμο της διαδήλωσης.

    ηχητικό

δημοσιεύτηκε χθες από --

από το χτύπημα των κάγκελων

Από το ρυθμικό χτύπημα στα κάγκελα, για να πάρουμε (εμείς οι μακριά) μια ιδέα του πανζουρλισμού


pagani.mp3

Διάρκεια: 00:28
Τύπος: audio/mpeg



Συννημένα
  1. pagani.mp3 221.8 kB

    συνέχεια...

δημοσιεύτηκε χθες από No Border Media Group

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, για την απελευθέρωση αρρώστων κρατουμένων, όπως γυναίκες και παιδιά.


Βγήκε η επιτροπή. Είναι σοκαρισμένοι από τις συνθήκες κράτησης και δήλωσαν χαρακηριστηκά, ότι ούτε σε ζώα δεν μπορούν να φέρονται έτσι.


Τελικά άρρωστες γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.


Ο κόσμος αποχωρεί από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, με κατεύθυνση την πόλη της Μυτιλήνης.

    Περιγραφή της κατάστασης μέσα στο κέντρο κράτησης στην Παγανή

δημοσιεύτηκε χθες από a-imc
τροποποιήθηκε σήμερα

τηλεφωνική συνομιλία

Η διαδήλωση έφτασε ως το κέντρο κράτησης στην Παγανή και με την πίεση που άσκησαν οι διαδηλωτές, κατάφεραν να μπει μέσα στον άθλιο χώρο ομάδα γιατρών, δικηγόρων και ακτιβιστών. Η Γιάννα Κούρτοβικ από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών περιγράφει τι αντίκρισαν.

(αν δεν ακούγεται αρκετά δυνατά ο ήχος, κατεβάστε το αρχείο για να το ακούσετε απευθείας στον υπολογιστή σας)


gianna-pagani-28aug09.mp3

Διάρκεια: 04:40
Τύπος: audio/mpeg



Συννημένα
gianna-pagani-28aug09.mp3 4.3 MB

Η διαδήλωση έγινε από την Παγανή πρός την πλατεία Σαπφούς. Ηταν μια μεγάλη πορεία με την συμμετοχή (ίσως) περίπου 1000 (;) ατόμων.

Εκτός από τους ακτιβιστές του noborder συμμετείχαν και εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού. Ηταν μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, αλληλεγγύης και συμπαράστασης, που είχε αποτελέσματα και ανάμεσα στα άλλα έδειξε ότι οι κάτοικοι της πόλης, δεν τσίμπησαν στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησαν όλες τις προηγούμενες ημέρες να επιβάλουν τα τοπικά ΜΜΕ (και έβαλε τους μπάτσους να πιάσουν τα βουνά, όπως ίσως βλέπεται και στη σχετική φωτογραφία)

Απαράδεκτες για την UNCHR οι συνθήκες για τους μετανάστες στην Παγανή Λέσβου

Απαράδεκτες χαρακτηρίζουν οι επιθεωρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) τις συνθήκες διαβίωσης περισσότερων από 850 ανθρώπων στο κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών Παγανής Λέσβου.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Αντρέι Μάχετσιτς, μέλη της UNHCR επισκέφθηκαν στις αρχές της εβδομάδας το κέντρο, χωρητικότητας 250-300 ανθρώπων.

Οι περισσότεροι μετανάστες είναι από το Αφγανιστάν, είπε, όπως και τα περισσότερα από τα 200 ασυνόδευτα παιδιά που ζουν στο κέντρο.

«Το προσωπικό της UNHCR χαρακτήρισε την κατάσταση του κεντρου απαράδεκτη. Υπέστησαν σοκ από την κατάσταση που επικρατεί στην εγκατάσταση» πρόσθεσε.

Η κατάσταση στην Παγανή είναι ενδεικτική των γενικότερων προβλημάτων που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση και το σύστημα ασύλου της Ελλάδας, είπε ακόμα ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει αναφέρει ότι το 2008 μπήκαν στη χώρα 2.648 ασυνόδευτα παιδιά, αλλά πιστεύεται ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος και η είσοδός τους πέρασε απαρατήρητη.

Ανακοίνωση της Αρμοστείας στην Αθήνα αναφέρει ότι ο υφυπουργός Υγείας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι όλα τα ασυνόδευτα παιδιά στην Παγανή θα μεταφερθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις υποδοχής μέχρι το τέλος του μήνα και προστίθεται ότι το Υπουργείο έχει ήδη λάβει ορισμένα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.


Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα