ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

20 Μαρ 2008

ΕΡΙΞΑΝ ΤΗ ΛΕΣΒΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ.

Με λανθασμένα στοιχεία οι χρηματοδοτήσεις του ΚΠΣ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Οι πλούσιοι είναι τελικά φτωχοί και οι φτωχοί πολύ φτωχότεροι. Το εισόδημα της Ευρυτανίας είναι 52,6% πιο χαμηλό από ό,τι ξέραμε (μόλις 12.969 ευρώ ανά κάτοικο). Στη Λευκάδα είναι 37,5% χαμηλότερο, ενώ στη Λέσβο 31,49%.Τις τεράστιες αυτές ανατροπές αποκαλύπτουν νεότερα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την κατάσταση μετά από την αναθεώρηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 10,1%.



Θα μπορούσε να είναι στατιστικές αστοχίες, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι ανισότητες με βάση τα «λάθος» αυτά στοιχεία μοιράστηκαν τα κοινοτικά κονδύλια του επόμενου ΚΠΣ (του λεγόμενου ΕΣΠΑ) και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ανισότητες όχι μόνο θα διατηρηθούν αλλά δεν αποκλείεται και να αυξηθούν.Σε 16 από τους συνολικά 51 νομούς υπήρξαν διψήφιες «αναπροσαρμογές» εισοδήματος.
Αυτό συνέβη, π.χ., σε Βοιωτία, Φλώρινα, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Καρδίτσα, Λασίθι, Τρίκαλα, Γρεβενά. Μονοψήφιες μειώσεις κατέγραψαν οι υπηρεσίες σε ακόμη 17 νομούς.
Πώς γίνεται το ΑΕΠ της χώρας να αυξήθηκε κατά 10,1% και οι περισσότεροι νομοί να εμφανίζονται φτωχότεροι; Χάρη σε μόλις 4 νομούς.Τη μεγάλη διαφορά την έκανε λόγω μεγέθους η Αττική με 34,8% αύξηση εισοδήματος, στα 24.235 ευρώ ανά κάτοικο (τιμές μετά την αναθεώρηση για το 2005, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία).
Μεγάλη «αναθεώρηση» έγινε και στο εισόδημα των Κυκλάδων, καθώς γνώρισε τα προηγούμενα χρόνια μεγάλη τουριστική άνοδο, ενώ διψήφια άνοδος (με μικρή πάντως επίπτωση στα συνολικά ποσά λόγω μεγέθους) καταγράφηκε στη Ζάκυνθο και στη Δράμα. Ειδικά για την Αττική, η μεγάλη αναπροσαρμογή στο ΑΕΠ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι κάτοικοι ξαφνικά πλούτισαν.
Ο δείκτης υπολογίζει, πέρα από τους μισθούς, και τα εισοδήματα των επιχειρήσεων. Πρακτικά, δηλαδή, καταγράφονται οι πολύ μεγάλες αυξήσεις κερδοφορίας των εταιρειών που εδρεύουν στην πρωτεύουσα, οι υπεραξίες από τα έργα υποδομής που έγιναν και το χρήμα που δόθηκε μέσα από κοινοτικούς πόρους. Επίσης, φαίνεται πλέον και το εισόδημα των μεταναστών (νόμιμο ή μαύρο), που πριν δεν συνυπολογιζόταν στο ΑΕΠ.
Σε 14 ακόμη νομούς μετά την αναθεώρηση καταγράφηκε μονοψήφια άνοδος του εισοδήματος (Πιερία, Δωδεκάνησα, Ημαθία, Μαγνησία, Κεφαλληνία, Αργολίδα, Ηράκλειο, Αρκαδία, Θεσπρωτία, Χίος, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ροδόπη) και μετά το... χάος.«Η αναθεώρηση»
Η αναθεώρηση του ΑΕΠ ολοκληρώθηκε πέρυσι. Υπολογίστηκαν εθνικολογιστικά (με θεωρητικά μοντέλα και όχι βάσει στοιχείων από την αγορά) εκ νέου όλα τα ποσά που συνθέτουν το εθνικό εισόδημα την περίοδο 2000-2006 και προέκυψε μια σειρά από μεγάλες διαφορές όχι μόνο στο εισόδημα κάθε νομού και περιφέρειας αλλά και σε ποσοστά απασχόλησης, εισαγωγές, εξαγωγές και επενδύσεις, καθώς ενσωματώθηκαν στοιχεία όπως η μαύρη οικονομία κάθε περιοχής, ο πλούτος που δημιούργησαν οι κοινοτικοί πόροι αλλά και το κύμα αποβιομηχάνισης και η μείωση της απασχόλησης σε κάποιες περιοχές που φθίνουν.

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 23/3/2008 (http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=37919456)



Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα