ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

5 Δεκ 2008

Εμπρός μαρς. Αριστερά!


Η λύση βρίσκεται στην Αριστερά! Γι' αυτό και εμείς διεκδικούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, μια νέα πλειοψηφία, με πρωταγωνιστικό ρόλο τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μια νέα πλειοψηφία η οποία θα μπορέσει να φέρει μια κυβέρνηση Αριστεράς!


Βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση, με πολλές πτυχές και τραγικές κοινωνικές συνέπειες. Είναι μια κρίση χρηματοπιστωτική που κλονίζει τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες, μια κρίση νομισματική με τη ραγδαία υποτίμηση του δολαρίου, μια κρίση ραγδαίων ανατιμήσεων, κυρίως κερδοσκοπικών, στο πετρέλαιο, στις πρώτες ύλες και ειδικά στα τρόφιμα, μια κρίση ενεργειακή και μια κρίση κλιματικών αλλαγών, που απειλεί το περιβάλλον ακόμα και την επιβίωση του πλανήτη.
Αυτή η διεθνής καπιταλιστική κρίση εκφράζει την πλήρη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων δογμάτων που από την δεκαετία του ογδόντα άρχισαν να εφαρμόζονται ευλαβικά. Πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί. Η μεταφορά όμως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, των ζημιών στους ίδιους τους λαούς, είναι η βασική επιδίωξη των διαφόρων μέτρων που παίρνονται από τις κυβερνήσεις.

Η νεοφιλελεύθερη ελληνική οικονομία είναι μέρος της διεθνούς κρίσης. Βιώνει αυτή την κρίση με εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές και κυρίως κοινωνικές συνέπειες που αφορούν πρώτα απ’ όλα τις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις. Ακολουθεί από τρίμηνο σε τρίμηνο μια πτωτική πορεία των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος υφεσιακών τάσεων στα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή γνωρίζει άνοδο ο πληθωρισμός, ο οποίος αν και υποεκτιμημένος, τρέχει, εκτός των κυβερνητικών προβλέψεων. Η πραγματική ακρίβεια σαρώνει κυριολεκτικά τις αγορές και λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα. Αυτή η καλπάζουσα ακρίβεια εξελίσσεται σε εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εφαρμόζονται κυβερνητικές εισοδηματικές πολιτικές σκληρής λιτότητας.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποτέλεσαν και αποτελούν μέρος της κρίσης. Υιοθέτησαν το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο και ήταν από τους πιο επιμελείς και σκληρούς στην εφαρμογή του. Ενστερνίστηκαν και οι δύο και εφάρμοσαν την ιδεολογία του λιγότερου κράτους, ιδιωτικοποιώντας το τραπεζικό σύστημα, την ενέργεια, τις επικοινωνίες, μεγάλο μέρος των ελεύθερων χώρων. Με την υιοθέτηση του δόγματος της ελεύθερης αγοράς εκτόξευσαν την ακρίβεια στα ύψη, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κινούνται ανεξέλεγκτα, το εμπόριο είναι σε πλήρη απελευθέρωση κ.λπ.

Την ίδια ώρα που τράπεζες καταρρέουν και στην Ε.Ε. ο κ. Κ. Καραμανλής καθησύχαζε με δηλώσεις του για τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης «εκθειάζοντας το ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο» σε αντιδιαστολή με το αμερικάνικο. Η κυβέρνηση βλέποντας τον προϋπολογισμό να καταρρέει υιοθετεί την προσφιλή και βαθιά ιδεολογική της θέση που βρίσκεται στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. «Δεν θίγουμε το μεγάλο κεφάλαιο, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα μεγάλα εισοδήματα» και αυτά με το «πρόσχημα» της διευκόλυνσης των επενδύσεων». Από την άλλη μεριά δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, αντίθετα τους αυξάνει, κι επιβάλλει φόρους στα μικρομεσαία εισοδήματα, στους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους. Αυτή η πολιτική σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα τα οποία εμφανίζονται καθημερινά, στο πυρήνα των οποίων βρίσκονται κυβερνητικά στελέχη προκαλούν τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης.
Σ’ αυτή τη φάση λόγω του πλήγματος αξιοπιστίας που έχει δεχθεί η κυβέρνηση, ανέλαβαν να πείσουν το λαό ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει εποικοδομητικές προτάσεις, αντεπιτίθεται, είναι η μόνη αντιπολίτευση, πάει στο λαό, υπόσχεται πολλά, είναι τίμια δύναμη. Αλλά όλα αυτά είναι μακριά από την ουσία της πολιτικής και εντάσσονται στην παραπολιτική.

Σαν απάντηση στην κρίση, το ΠΑΣΟΚ, περιμένει τα πορίσματα μιας «ομάδας υψηλού επιπέδου», που συστήθηκε στα πλαίσια της «σοσιαλιστικής διεθνούς». Αυτή η ομάδα θα συζητήσει και θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις «για το νέο τρόπο ρύθμισης των διεθνών αγορών, για να μπορέσουν τα φαινόμενα αυτά να αποφευχθούν στο μέλλον.»
Ανακοινώνει «σχέδιο εξόδου από την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας». Δεν εξηγεί όμως γιατί, τα περισσότερα από τα μέτρα που σήμερα προτείνει, είτε τα είχε απορρίψει όταν ήταν στην κυβέρνηση (όπως π.χ. το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), είτε τα είχε καταργήσει (το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που κατήργησε το 2001 την εγγύηση του κράτους για τις καταθέσεις στις τράπεζες, και την αντικατέστησε με το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και με όριο κάλυψης μέχρι 20.000 ευρώ.). Το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει με την πολιτική και τις προτάσεις του ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Γιατί αναζητά τις όποιες λύσεις στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης λογικής που έχει πλήρως ενστερνιστεί.
Η λύση βρίσκεται στην Αριστερά! Γι' αυτό και εμείς διεκδικούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, μια νέα πλειοψηφία, με πρωταγωνιστικό ρόλο τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μια νέα πλειοψηφία η οποία θα μπορέσει να φέρει μια κυβέρνηση Αριστεράς! Γιατί χρειάζεται η χώρα να αλλάξει επειγόντως ρότα σε σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες, με μια νέα αρχιτεκτονική της οικονομίας, με ισχυρή παρουσία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού δημόσιου τομέα, με κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, με συγκροτημένες πολιτικές για τη βελτίωση της ζωής, του εισοδήματος, των κρατικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα