ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

1 Δεκ 2008

Για το αγροτικό ζήτημα


Σήμερα απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου με δύο βασικούς στόχους: Την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων και την ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου με μέτρα πολιτικής που θα βελτιώνουν τις συνθήκες και το επίπεδο ζωής.


Προχωράμε στη διαμόρφωση της «Εναλλακτικής προγραμματικής μας πρότασης», την οποία θα συζητήσουμε με την κοινωνία. Τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στη Λέσβο, θέτουμε για συζήτηση τις απόψεις και προτάσεις στους αγρότες και τους φορείς τους.
1. Ξεκαθαρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε το πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δάση κλπ) ως ένα ενιαίο χώρο, ως ένα σύνολο δραστηριοτήτων μέσα από τις οποίες:
παράγονται υλικά αγαθά, ΤΡΟΦΙΜΑ, δηλαδή αγαθά απαραίτητα για την διατροφή και επιβίωση του λαού μας. Και βέβαια μας ενδιαφέρει ζωηρά τα τρόφιμα αυτά, να είναι προσιτά, δηλαδή φθηνά αλλά και υγιεινά και ασφαλή για αυτούς που θα τα καταναλώσουν.
Υποστηρίζεται η απασχόληση, η διατήρηση και η αύξηση των θέσεων εργασίας.
Προστατεύεται το περιβάλλον γιατί όλες οι εφαρμοζόμενες τεχνικές οφείλουν όχι μόνο να το σέβονται αλλά και να το περιφρουρούν.

Σε αυτά τα πλαίσια απαιτούνται:
1. Δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της «κοινωνικής θέσης» των αγροτών
2. Ξεκάθαρες πολιτικές για την ενίσχυση της συλλογικής δράσης των αγροτών, για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν με αξιώσεις το μόχθο τους, το εισόδημα τους, το δικαίωμα τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
3. Μέτρα μείωσης της ψαλίδας τιμών παραγωγού και καταναλωτή:
5. Γενναία χρηματοδοτικά μέτρα και πολιτικές για την δραστική μείωση του κόστους καλλιέργειας και παραγωγής
4. Δημόσιες πολιτικές για την δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία υποδομών στήριξης της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
5. Κλαδικές πολιτικές για όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα.
6. Γενναία μέτρα για να ενισχυθεί η κινητικότητα στην αγορά της γης.

Τα προβλήματα επιδεινώνονται και λόγω της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και των νέων προτάσεων της Κομισιόν στο λεγόμενο «Έλεγχο υγείας της ΚΑΠ».
Εμείς είμαστε αντίθετοι με τις προτάσεις της Κομισιόν που θίγουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Για αυτό πρέπει να δημιουργηθεί Πανευρωπαϊκό Μέτωπο και Κίνημα αντίστασης, ώστε να μην περάσουν οι προτάσεις αυτές.


Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα