ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

28 Νοε 2008

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Λέσβο


Δεκαετίες τώρα το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ, ρυπαίνει την πόλη και σπέρνει αρρώστιες στους κατοίκους της. Χρόνια τώρα ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο, χωροθετήθηκε και ξαναχωροθετήθηκε, φεύγει από τη πόλη αλλά μένει εδώ.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός πολιτικός χώρος που έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Πολλοί μας λένε ότι αυτή η θέση μας έχει πολιτικό κόστος...
Είναι όμως έτσι;


Προφανώς η χωροθέτηση του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ είναι ευθύνη του κράτους.
Αυτή πρέπει να γίνει με επιστημονική τεκμηρίωση και γνώμονα την ικανοποίηση των τοπικών αναγκών, μακριά από οικιστική ζώνη. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας και η αναβάθμισης του δικτύου διανομής του νησιού.
Σε αυτό το κρίσιμο θέμα της χωροθέτησης, οι τοπικοί πολιτικοί φορείς αρνούνται να πάρουν θέση. Το παραπέμπουν στην «αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα κόμματα δεν πρέπει να παίρνουν θέση για το που θα εγκατασταθεί. Ειδικότερα όταν υπάρχουν ανοιχτά προβλήματα όπως στην περίπτωση της χωροθέτησης του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Λέσβο. Και μάλιστα όταν αυτό το πρόβλημα είναι οξυμένο και πρέπει άμεσα να βρει τη λύση του. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει όλοι να πούμε ευθαρσώς την άποψη τους.

Η κατάσταση με το ενεργειακό της Λέσβου έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι ευθύνες είναι γνωστές. Δεν είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων του Μανταμάδου. Είναι της ΔΕΗ και της κυβέρνησης συνολικά που δεν είχε, ούτε έχει έναν ξεκάθαρο ενεργειακό σχεδιασμό. Είναι συνολικά όλων αυτών που τόσα χρόνια σε τοπικό επίπεδο επενδύουν σε αυτές τις αντιδράσεις και προσπαθούν να έχουν πολιτικά οφέλη. Αυτά εμείς δεν τα ξεχνάμε.
Αλλά είναι διαφορετικό πράγμα να καταδεικνύεις τις ευθύνες των άλλων και διαφορετικό να παίρνεις τις ευθύνες που σου αναλογούν. Εμείς είμαστε ο μόνος χώρος που έγκαιρα έχουμε πάρει μια ξεκάθαρη θέση και πού λέει τα παρακάτω:
  • Το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ, ρυπαίνει την πόλη της Μυτιλήνης, βλάπτει σοβαρά την υγεία των κατοίκων. Πρέπει να φύγει από τη Μυτιλήνη
  • Οι τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στο να βρεθεί λύση για την εγκατάστασή του, έχουν φτάσει την κατάσταση στα όρια της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα καινούριο εργοστάσιο στο πιο σύντομο δυνατό διάστημα.
  • Και αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που μας έχουν φτάσει. Σε μια εποχή που θα έπρεπε να συζητάμε για απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, για ανάπτυξη φιλικών στο περιβάλλον μορφών ενέργειας, εμείς εδώ υποχρεωτικά πρέπει να επιλέξουμε ένα θερμικό εργοστάσιο. Αυτό είναι ένα άλλο παράγωγο αποτέλεσμα και ευθύνη όλων των τοπικών παραγόντων.
  • Ένα εργοστάσιο, σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μπορεί να εγκατασταθεί οπουδήποτε στο νησί. Εμείς πιστεύουμε ότι με βάση την ένταση της ανάγκης πρέπει να επιλεχτεί η πιο ώριμη λύση. Με την έννοια ώριμη εννοούμε, αυτή που επιτρέπει το ποιο σύντομο χρονικό διάστημα κατασκευής του. Και αυτή την έχουμε ονομάσει και έχουμε πει ότι είναι η Καράβα. Αυτό γιατί, σε αυτή την τοποθεσία έχουν προχωρήσει σημαντικά οι αναγκαίες μελέτες, έχει δηλαδή ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό το έργο. Είναι σε αρκετά μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές και τα δίκτυα διανομής δεν θα περνούν πάνω από χωριά και το κυριότερο: Υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δήμου Θερμής (στον οποίο ανήκει η περιοχή) για την εγκατάσταση του εργοστασίου.
Σήμερα η ΔΕΗ έχει επιλέξει τη Σαρακήνα. Πολύ φοβόμαστε ότι αυτή η επιλογή, όσο και να φαίνεται «καλή» θα φάει αρκετό χρόνο ακόμα και το πρόβλημα θα τρέχει. Οι αντιδράσεις για την περιοχή είναι ακόμα μεγαλύτερες από ότι στην Καράβα και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η (για ακόμα μια φορά) παραπομπή της λύσης του στο μέλλον.
Με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους χιλιάδες κατοίκους της Μυτιλήνης!


Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα