ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

30 Νοε 2008

Αιολικά πάρκα και συνοδευτικά έργα και σε δάση και πολύτιμες οικολογικά περιοχές


Όλη η επικράτεια παραμένει υποδοχέας αιολικών πάρκων, στοιχείο δυσφήμισης των ΑΠΕ, και στο τελικό σχέδιο του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο εγκρίθηκε χθες από την κυβερνητική επιτροπή. Οι όποιες βελτιώσεις έχουν ενσωματωθεί από τον χρόνο της πρώτης δημοσιοποίησης του (Φεβρουάριος 2007) μέχρι τώρα ανατρέπονται από άλλες ρυθμίσεις. Π.χ., ενώ απαγορεύεται η εγκατάστασή τους σε υγρότοπους διεθνούς σημασίας Ραμσάρ, επιτρέπεται σε δάση, δασικές, ακόμη και αναδασωτέες εκτάσεις.


Εκτός κανόνων του ειδικού πλαισίου παραμένουν οι εγκαταστάσεις σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ακόμη και όταν έχουν λάβει τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις χωρίς να λειτουργούν, κατά παρέκκλιση. Επανελέγχονται μόνον οι άδειες παραγωγής που έχουν εκδοθεί, αλλά εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου παραμένει η ίδια.
H πρώτη κατηγορία, με τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας, τρεις τον αριθμό: Νομοί Έβρου και Ροδόπης, με πρόβλεψη για εγκατάσταση 480 ανεμογεννητριών 960 μεγαβάτ, Κεντρική Ελλάδα, με τους νομούς Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας με πρόβλεψη για εγκατάσταση 1.619 ανεμογεννητριών και 3.238 μεγαβάτ, νομοί Λακωνίας και Αρκαδίας με πρόβλεψη για εγκατάσταση 438 ανεμμογεννητριών για παραγωγή 876 MW.
Η δεύτερη, περιοχές αιολικής καταλληλότητας με όλους τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ ή μεμονωμένες θέσεις της ηπειρωτικής χώρας που δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη. Θεσπίζονται ειδικά κριτήρια χωροθέτησης για την ηπειρωτική χώρα, τα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου, περιλαμβανομένης και της Κρήτης, τον θαλάσσιο χώρο, τα ακατοίκητα νησιά. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η Αττική, όπου μπορούν να χωροθετηθούν αιολικά πάρκα στους ορεινούς όγκους της Πάστρας, του Πάνειου, του λαυρεωτικού Ολύμπου και της Μερέντας στο τμήμα της εκτός επιρροής αεροδρομίου.
Στο προοίμιο του σχεδίου αναφέρεται ως στόχος μέχρι το 2010 η συμμετοχή σε ποσοστό των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να ανέλθει από το σημερινό 11% στο 20,1%, με τη μερίδα του λέοντος ανά κατηγορία ΑΠΕ στην αιολική με ποσοστό 77,7% και την ηλιακή από φωτοβολταϊκά ριγμένη, με μόλις 2,03%.
Οι περιοχές που προσδιορίζονται ως ασύμβατες για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, παρότι λίγες, δεν αποτυπώνονται σε χάρτη. Το άρθρο 6 υποδεικνύει τις περιοχές “όπου πρέπει να αποκλείεται η χωροθέτηση”. Δηλαδή των κηρυγμένων διατηρητέων μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς, των περιοχών απολύτου προστασίας της φύσης, υγρότοπων Ραμσάρ, πυρήνων εθνικών δρυμών, αισθητικών δασών και κηρυγμένων μνημείων της φύσης, των οικοτόπων προτεραιότητας του δικτύου Natura 2000, των ακτών κολύμβησης.

Όμως αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για την κατασκευή συνοδευτικών έργων, δρόμοι, δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υποσταθμοί στις σημαντικές αυτές περιοχές που προστατεύονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία εφόσον “η πιθανή παρέκκλιση” τεκμηριωθεί περιβαλλοντικά.
Χωρίς κανέναν περιορισμό επιτρέπονται τα αιολικά πάρκα στα δασικά οικοσυστήματα και στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας, με τη σκοπίμως αόριστη προϋπόθεση “σύνταξη ειδικής ορνιθολογικής μελέτης”.
Άλλο άρθρο παραγγέλλει την ανατροπή των Προστατευτικών Προεδρικών Διαταγμάτων για τις εκτός σχεδίου περιοχές των νησιών Τήνου, Σάμου, Μυκόνου, Σίφνου και Πάρου ώστε να χωρέσουν εγκαταστάσεις ΑΠΕ.
Για την αποκατάσταση των χώρων μετά τη παύση λειτουργίας εγκαταστάσεων ΑΠΕ περιλαμβάνεται η ευχή, όπως και με τα λατομεία, οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία τους με δικές τους δαπάνες και σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους να αποκαταστήσουν τον χώρο “και την εν γένει επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό”.
Ακόμη και η θετική πρόβλεψη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων και στους ακάλυπτους χώρους παραπέμπεται σε τροποποίηση του ΓΟΚ ώστε να περιοριστεί η οπτική ρύπανση.


πηγή: Λ. Σταυρογιάννη, ΑΥΓΗ
http://oikosyn.wordpress.com

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα