ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

5 Ιαν 2009

Εκ' του αποτελέσματος....


Κρίνοντας από το αποτέλεσμα που έχουν, οι "ξεκάρφωτες" πράξεις "ένοπλης βίας" και οι "τυφλοί" πυροβολισμοί τους μόνους που βοηθούν σήμερα είναι τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.
βία αποτελεί την πιο ορατή μορφή, τόσο ιστορικά όσο και στις μέρες μας. Είναι άμεση, συμβολικά πυκνή και, οσάκις προκαλείται, έλκει το ενδιαφέρον τόσο της παριστάμενης κοινής γνώμης όσο και των αρχών. Όμως παρά τα πλεονεκτήματα αυτά, και το γεγονός ότι αποτελεί την ευκολότερη μορφή συλλογικής δράσης (με σχετικά μικρό οργανωτικό κόστος), στις σύγχρονες κοινωνίες η χρήση της καθίσταται ατελέσφορη, επικίνδυνη και -συνεπώς- απευκταία. Ο λόγος είναι απλός: ενώ η απειλή χρήσης βίας είναι πολύτιμο όπλο στη διάθεση των διεκδικητών, η πραγματική βία επιφέρει συνθήκες διπολικής αντιπαράθεσης με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Στις συγκρούσεις που επακολουθούν, οι λιγότερο μαχητικοί διεκδικητές φυλλορροούν ενώ παράλληλα δημιουργούνται τα προσχήματα για κατασταλτική επίταση.

Και για τον λόγο αυτόν τα περισσότερα νεωτερικά κινήματα προτιμούν την παρεμπόδιση –μια μορφή που θα μπορούσε επιχειρησιακά να αποδοθεί ως "απειλή χρήσης βίας": "Επειδή προκαλεί αβεβαιότητα και δίνει σε [αντικειμενικά] ανίσχυρους δρώντες την πρωτοβουλία απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους, η παρεμπόδιση είναι το ισχυρότερο όπλο των κοινωνικών κινημάτων" (Tarrow 1998: 98).
"
Συμπέρασμα: Αυτό που έγινε σήμερα το πρωί στα Εξάρχεια, είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς που θέλουν να (ξανά) κλείσουν την κοινωνία στους καναπέδες της.

Η μαζικοποίηση ακόμα περισσότερο των αγώνων είναι η καλύτερη απάντηση στα σχέδια του συστήματος που απεγνωσμένα ψάχνει να βρει διεξόδους από τη κρίση που σήμερα βιώνει!

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα