ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

3 Μαρ 2009

Με αφορμή μια είδηση, που δεν "'έπαιξε" στα δελτία των 8.


Του Σενέρ ΛΕΒΕΝΤ*

Η εκδήλωση που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Λευκωσία μεταφέρθηκε στα ΜΜΕ της Τουρκίας κάτω από τον τίτλο "Θρασύτητα στην ΤΔΒΚ". Τι είναι αυτή η θρασύτητα; Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση φώναζαν συνθήματα στην πόρτα της πρεσβείας. Όχι αθώα συνθήματα του τύπου "Δεν μπορεί να εμποδιστεί η ειρήνη στην Κύπρο" ή "Ενότητα, Αγώνας, Αλληλεγγύη", που δεν δυσαρεστούν κανέναν. Πιο σοβαρά, πιο θαρραλέα συνθήματα. "Τέρμα στην κατοχή, τέρμα, τέρμα, τέρμα". Μόνο αυτό ήταν; Όχι. Έβαλαν και ένα ματωμένο, κομμένο χέρι μπροστά στην πόρτα της πρεσβείας. Ένα χέρι φτιαγμένο από κεραμικό. Αυτό σήμαινε το εξής: "Ε απελευθερωτή! Αν μας έχεις απελευθερώσει, πάρε το αντίτιμο και δώσε μου πίσω την ελευθερία μου".

Ο γνωστός Τούρκος συγγραφέας Ομέρ Σεϊφεττίν έχει γράψει ένα διήγημα με τίτλο "Το αντίτιμο". Σίγουρα από εκεί έχουν εμπνευστεί. Στην ιστορία εκείνη υπήρχε κάποιος άνδρας που πήρε στη δούλεψή του σαν σκλάβο έναν άλλο άνδρα του οποίου είχε σώσει το χέρι από κόψιμο. Κάθε μέρα στεκόταν από πάνω του και του έλεγε συνεχώς: "Δούλεψε, δούλεψε πιο πολύ. Μην ξεχνάς, εγώ σου έσωσα το χέρι". Μια μέρα, ο άνθρωπος που υπέφερε από το γεγονός ότι του συμπεριφερόταν σαν δούλο, δεν άντεξε, πήρε το τσεκούρι, έκοψε το χέρι του και το πέταξε μπροστά στο αφεντικό του. "Να, πάρε το αντίτιμό σου", του είπε και σηκώθηκε και έφυγε. Έτσι απέκτησε την ελευθερία του.

Άρθρο του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, που δημοσιεύτηκε στην κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης" 17.2.2009 και αναδημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ στις 28.2.2009


Δεν δημοσιεύτηκε σε καμία άλλη εφημερίδα εκτός από την "Αφρίκα" η είδηση για την εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού τα κόμματα Νέα Κύπρος, Ενωμένη Κύπρος και Σοσιαλιστικό μαζί με το Πολιτιστικό Κέντρο Μπαράκα. Εμείς αφιερώσαμε ολόκληρη την πρώτη μας σελίδα στη φωτογραφία εκείνου του κομμένου και ματωμένου χεριού. Και γράψαμε το εξής κάτω από αυτήν: "Αν μας απελευθέρωσες, πάρε το αντίτιμό σου!" Παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ μας θέλησαν να μη δώσουν σημασία σε αυτή την εκδήλωση, τα ΜΜΕ της Τουρκίας δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια και άρπαξαν την ευκαιρία. "Θρασύτητα στην ΤΔΒΚ", είπαν. Κάτω από αυτή την είδηση υπάρχουν πολλά σχόλια αναγνωστών από την Τουρκία. Βρίζουν τους Τουρκοκύπριους. Δεν άφησαν τίποτα που να μην μας είπαν. Αγνώμονες. Παράσιτα. Τεμπέληδες. Και άλλα πολλά. Δεν είναι κάτι το νέο αυτό.

Πρόκειται ουσιαστικά για πράγματα που ακούμε από το 1974. Αφού μας απελευθέρωσαν, απαιτούν εκ μέρους μας αιώνια αφοσίωση. Δεν μπορούν να αντέξουν καθόλου ειδικά το γεγονός ότι το βιοτικό επίπεδο αυτής της "απελευθερωμένης κοινότητας" είναι ψηλότερο από αυτό της Τουρκίας. Επειδή είναι απολύτως βέβαιοι ότι επιβιώνουμε χάρη στη βοήθεια που έρχεται από την Άγκυρα, επαναστατούν για το γεγονός ότι όλοι εδώ ζουν καλύτερα από τους ίδιους. Ο κατώτατος μισθός εδώ είναι διπλάσιος από εκείνον στην Τουρκία. Τους μπαίνουν στο μάτι τα αυτοκίνητα πολυτελείας στους δρόμους μας και οι νεόκτιστες επαύλεις πολυτελείας. Και προσπαθούν συνεχώς να μας βάλουν στη δική τους σειρά. Για παράδειγμα, τώρα έχουν ετοιμάσει ένα νέο οικονομικό πακέτο για εμάς. Για να αρχίζουν με τον κατώτατο μισθό όσοι θα προσλαμβάνονται από δω και μπρος στο δημόσιο. Για να διαμαρτυρηθούν γι' αυτό και να απαιτήσουν την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου, 22 συντεχνίες θα κατέλθουν αύριο σε μονοήμερη γενική απεργία. Διότι η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου σε νόμο δεν θα ωφελήσει τίποτε άλλο από την επιτάχυνση της μετανάστευσης των Τουρκοκυπρίων.
Εδώ και 46 χρόνια οι Τουρκοκύπριοι περιφέρονται σε αυτό τον κόσμο σαν φαντάσματα χωρίς να είναι φυσιολογικοί πολίτες κανενός κράτους. Στην τσέπη κρατούν πολλά διαβατήρια. Βγάζουν και δείχνουν όποιο χρειάζεται σε κάθε τελωνείο. Στο αεροδρόμιο της Τύμπου δείχνουν το διαβατήριο της ΤΔΒΚ, στη Λάρνακα το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Κωνσταντινούπολη της ΤΔΒΚ και στο Λονδίνο της Κύπρου. Αμφιταλαντεύονται όταν τους ρωτήσουν "ποιας χώρας πολίτης είσαι;". Στην Κύπρο δεν μπορούν να έχουν τα πλήρη δικαιώματα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε και της ΤΔΒΚ. Ούτως ή άλλως, η ιδιότητα του πολίτη της ΤΔΒΚ είναι μια ιθαγένεια μετέωρη. Μήπως αυτό είναι η απελευθέρωση;
Ακόμη και αν κάποιοι πουν πως "αυτές είναι περιθωριακές ομάδες" και τις υποτιμήσουν, η εκδήλωση μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας είναι θαρραλέα και τολμηρή πράξη. Δυστυχώς, κανένα από τα κόμματά μας που θα λάβουν μέρος στις εκλογές δεν ήταν εκεί. Αν τα ρωτήσουμε για τις απόψεις τους πάνω σε αυτό το θέμα, σίγουρα θα πουν πως "δεν το εγκρίνουμε". Αλλά δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι μια μέρα και αυτοί θα καίγονται από επιθυμία να φωνάξουν πιο δυνατά από αυτούς τους διαδηλωτές. Δυστυχώς θα είναι πολύ αργά.




Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα