ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

28 Ιουλ 2008

Δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την ακρίβεια


Τούς μήνες Μάιο και Ιούνιο αναπτύξαμε μια σειρά από δράσεις με αντικείμενο την ακρίβεια που πλήττει με ολοένα και μεγαλύτερη σφοδρότητα τους εργαζόμενους τα λαϊκά στρώματα την νεολαία, αλλά και γενικότερα τμήματα του πληθυσμού.Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα πολλαπλά. Στόχος μας ήταν και είναι όχι μόνο η ανάδειξη του και η προβολή των θέσεων μας, αλλά κυρίως η προσπάθεια να πούμε ότι η ακρίβεια δεν μπορεί να σταματήσει με ευχολόγια. Χρειάζεται η πολύμορφη κινητοποίηση όλων όσων πλήττονται από αυτή. Για αυτό επιλέξαμε να βγούμε στους δρόμους.. Γιατί πιστεύουμε ότι σήμερα, μόνο η ενεργοποίηση όλων μας είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα. Παλεύουμε στα συνδικάτα μας, δημιουργούμε κοινωνικά μέτωπα, απαιτούμε κοινωνική δικαιοσύνη, μαχόμαστε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν υποκύπτουμε στην τρομοκρατία που μας ασκούν λέγοντας μας ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Οι δράσεις που αναπτύξαμε:
• Παρέμβαση στην εκδήλωση TERRA
• Παρεμβάσεις μπροστά από τα σούπερ μάρκετ
• Πορεία στην αγορά
• Δωρεάν καφές στο πάρκο
• Παρέμβαση στο λιμάνι
Δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ, Αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και θα συνεχίσει να μας απασχολεί.
Πως βλέπουμε εμείς το θέμα:
Η κυρίαρχη αντίληψη μιλάει για επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ετσι η ακρίβεια γίνεται ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μπορεί να αναζητηθούν λύσεις μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εμείς εδώ και καιρό μιλάγαμε για την επικείμενη αυτή διεθνή κρίση και λέγαμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός φτάνει στα αδιέξοδά του ότι αυτό το οικονομικό σύστημα που βασίζεται στην παντοδυναμία των αγορών και συρρικνώνει κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη ιδιαίτερα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κρίση.
Με ποιο τρόπο σκέφτονται να αντιμετωπίσουνε τις συνέπειες της:
Να η άποψη που εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας στη συζήτηση του Eurogroup μόλις εχτές στις Βρυξέλες:
1. Η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στην ταχεία αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα της Λισσαβόνας.
2. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποτελεσματική λειτουργία των χρηματαγορών, στην υποκατάσταση της χρήσης του πετρελαίου, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και στην αποτελεσματική λειτουργία των αγορών εργασίας.
3. Σε εθνικό επίπεδο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η συνεπής εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και των προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε στοχευμένα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τα μέτρα αυτά πρέπει να έχουν χαρακτήρα εισοδηματικής ενίσχυσης, να μην στρεβλώνουν τη λειτουργία των αγορών και να μην υπονομεύουν τους δημοσιονομικούς μας στόχους.
Είναι εξοργιστικό, αλλά σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την κρίση με τις ίδιες πολιτικές συνταγές που μας οδήγησαν στην κρίση. Με περισσότερη λιτότητα με περισσότερες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Με απελευθέρωση των αγορών. Με προγράμματα σταθερότητας.
• Αυτές οι πολιτικές είχαν και έχουν σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την δραματική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονη την αύξηση του κόστους μιας σειράς βασικών κοινωνικών αγαθών που περνάνε στην σφαίρα του ιδιωτικού κεφαλαίου.
• Ταυτόχρονα οι ίδιες οι χρηματαγορές και η ασυδοσία τους είναι αυτές που δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, ενώ το επιτείνουν περισσότερο εντάσσοντας στην κερδοσκοπική τους λογική μια σειρά προϊόντα απαραίτητα για την διαβίωση μας.
Εμείς λέμε:
Είναι πλέον σαφές ότι η όποια βελτίωση των συνθηκών ζωής για τους εργαζόμενους και τη νεολαία περνάει μέσα από την ρήξη και την ανατροπή με τις κεντρικές επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ε.Ε.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την λήψη των παρακάτω πέντε άμεσων μέτρων για την ακρίβεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
• Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη τιμολόγηση σε ενδοεπιχειρησιακό επίπεδο στις διάφορες χώρες της Ε.Ε. Αυτό που γίνεται, τα σούπερ-μάρκετ στη Γερμανία να έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές από τα ίδια σούπερ-μάρκετ στην Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και αν ξεπεράσουν ένα ελάχιστο όριο διαφορών, να επιβάλλονται ποινές, μέχρι και το κλείσιμο των καταστημάτων εκείνων των σούπερ-μάρκετ, τα οποία επιδίδονται σε ανοιχτή κερδοσκοπία.
• Να υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός σχετικά με την κοστολόγηση των προϊόντων των εισαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες και αυτές παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικές τιμές σε κάθε χώρα της Ε.Ε. ανάλογα με το πόσο εφεκτική και πόσο δεμένη με τα μεγάλα συμφέροντα βρίσκουν την κυβέρνησή της, όπως την Ελλάδα για παράδειγμα. Κι εκεί, πέρα από ένα ελάχιστο περιθώριο διαφορών, που θα μπορούσαν να οφείλονται σε μεταφορικό κόστος κ.λπ., δεδομένου ότι έχουμε το ίδιο νόμισμα, να επιβάλλονται τιμές μέχρι και το κλείσιμο των σχετικών επιχειρήσεων.
• Να σταματήσει πλέον η εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε. που επιβάλει την εναρμόνιση του ΦΠΑ και των άλλων φορολογικών συντελεστών προς ενιαίους συντελεστές. Με την έννοια ότι σήμερα πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα μειώσουν το βάρος της ακρίβειας στα λαϊκά εισοδήματα.
• Άμεσα μέτρα σε σχέση με το καζίνο το οποίο υπάρχει στο θέμα του χρηματιστηρίου των τροφίμων, όπου παίζεται ένα βρώμικο παιχνίδι από μεγάλες ομάδες κεφαλαίων, το οποίο οδηγεί σε μια εκτίναξη των τιμών προς τα πάνω.
• Και, τέλος, το πέμπτο μέτρο που υπογραμμίζουμε ότι προτείνουμε εμείς, ειδικές χρηματοδοτήσεις από το Κοινωνικό Ταμείο της Ε.Ε. για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Αυτή όμως είναι η μια πλευρά.
Η διεθνής κρίση δεν εξηγεί γιατί στην Ελλάδα οι τιμές είναι υψηλότερες από τις άλλες χώρες που επηρεάζονται επίσης την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Και τελικά γιατί δεν μας λένε και ποιός ευθύνεται για τη διεθνή κρίση;
Εδώ έχουμε μια αγορά που λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Που κυριαρχούν τα διάφορα καρτέλ και οι τράπεζες. Χωρίς κανέναν έλεγχο. Που τα δημόσια έργα επιβαρύνονται από τις μίζες που πρέπει να δοθούν δεξιά και αριστερά.
Να τι απάντησε πρόσφατα για τις τιμές των γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα η αρμόδιος επίτροπος, σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη: Ειδικότερα όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, επισημαίνει ότι η ψαλίδα που παρατηρείται ανάμεσα στις τιμές καταναλωτή για τα τρόφιμα και στις τιμές γεωργικών προϊόντων πρέπει να αναζητηθεί εκτός γεωργίας και οφείλεται σε δυσλειτουργία των δικτύων εμπορίας και διακίνησης του λιανικού εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα: «εάν οι τιμές λιανικής για τα τρόφιμα αυξάνονται περισσότερο από τις τιμές των γεωργικών προϊόντων (όπως παρατηρήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο μεταξύ μέσων και τέλους της δεκαετίας του ’90 και την περίοδο 2003-2004), το γεγονός αυτό καταδεικνύει σαφώς ότι τα αίτια των καταγραφόμενων αυξήσεων των τιμών καταναλωτή πρέπει να αναζητηθούν εκτός του γεωργικού τομέα (δηλ. στους κλάδους της μεταποίησης, της διανομής και της εμπορίας τροφίμων της αλυσίδας προσφοράς).»
• Με άλλα λόγια τα στοιχεία φανερώνουν ότι η ακρίβεια των γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα καλπάζει με ρυθμό δυόμισι φορές υψηλότερο από την Ευρώπη των 27.
• Τα επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν τους ενόχους για αυτή τη διπλή ψαλίδα που συμπιέζει και τους καταναλωτές και τους γεωργούς. Είναι η αλυσίδα της μεταποίησης, της διανομής και της εμπορίας τροφίμων. Oι ευθύνες της κυβέρνησης της NΔ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠAΣOK για αυτό το νέο αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ είναι προφανείς και τεράστιες.
Εμείς ζητάμε:
• Να υπάρξει άμεσα αυστηρός κοστολογικός έλεγχος σε όλα τα στάδια διύλισης και εμπορίας των πετρελαιοειδών και να τεθεί άμεσα οροφή, στο κατώτερο δυνατό επίπεδο, στις τιμές των πετρελαιοειδών από τη διύλιση και το εμπόριο έως τις τιμές του καταναλωτή.
• Να παγώσουν άμεσα όλα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Να ανακληθεί η απόφαση για νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 1ης Ιουλίου και να ματαιωθούν οι σχεδιασμοί για ρήτρα καυσίμου και ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
• Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διάλυση των καρτέλ στις αγορές και να επαναφερθεί ο αυστηρός κοστολογικός έλεγχος και το ελεγχόμενο ποσοστό κέρδους στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.
• Τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο (Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Ταμ. Παρακαταθηκών) όχι μόνο δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω, αλλά χρειάζεται να συντονιστούν άμεσα για τη συγκράτηση και τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, ειδικότερα σε ειδικέ̋ς κοινωνικές κατηγορίες και στις παραμεθόριες περιοχές
• Να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για το σπάσιμο του καρτέλ των Τραπεζών και τη θεσμοθέτηση του ελέγχου των επιτοκίων.
• Να σταματήσουν άμεσα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών. Νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία. Να απαγορευτεί στις τράπεζες να ασκούν τρομοκρατία και βία σε φτωχούς ανθρώπους. Απαγόρευση της συγκεκριμένης λειτουργίας σε δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες
Η κρίση ενισχύεται και από την εισοδηματική πολιτική που σήμερα ακολουθείτε:
Η εισοδηματική πολιτική χαρακτηρίζεται από απαράδεκτα χαμηλές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ αυξάνεται το ΑΕΠ και η παραγωγικότητα της εργασίας
Σήμερα, ο κατώτατος μισθός παραμένει ο μικρότερος μεταξύ των χωρών της Ευρώπης των 15. Ο μέσος όρος του κατώτερου μισθού που έχει θεσπιστεί στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 1.184 € το μήνα, ενώ στην Ελλάδα μόλις 658 €.
Το συμπέρασμα είναι ότι ενώ παράγεται πλούτος δεν μοιράζεται δίκαια σε όλους. Οι εργαζόμενοι χάνουν και οι επιχειρήσεις κερδίζουν.
Εμείς διεκδικούμε:
• Αυξήσεις μισθών και διορθωτικά ποσά στους χαμηλόμισθους.
• Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και παράταση του χρόνου επιδότησης μέχρι την εύρεση δουλειάς Απαγόρευση των απολύσεων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις
• Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών. Η Ελλάδα έχει από τους μικρότερους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται τα έσοδα από τη φορολόγηση των μισθωτών και συνταξιούχων.
• Αυστηρό και ουσιαστικό κοστολογικό έλεγχο σε όλα τα βασικά είδη κατανάλωσης και απαγόρευση των ανατιμήσεων σε ποσοστό μεγαλύτερο από την αύξηση των μισθών.
• Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων, και των εισιτηρίων στα εξωτερικά και στα απογευματινά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων.
• Έκπτωση από τη φορολόγηση εισοδήματός του συνόλου των τόκων για την αγορά κύριας κατοικίας
Η κρίση παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις στα νησιά μας:
Οι ιδιαιτερότητες των νησιών πολλαπλασιάζουν της συνέπειες της κρίσης και οξύνουν περισσότερο το πρόβλημα της ακρίβειας.
Εκτός από όσα παρουσιάσαμε προηγουμένως εδώ έχουμε:
• Από την μια το συνολικά αυξημένο κόστος μεταφοράς των προϊόντων και την ανεξέλεγκτη διαμόρφωση των τιμών τους, που έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές των πρώτων υλών και την μετακίνηση των πολιτών.
• Από την άλλη την συνεχιζόμενη μείωση του εισοδήματος μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, εξ αιτίας της μείωσης ή του παγώματος των τιμών στους παραγωγούς.
• Χαμηλούς μισθούς στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα
• Πρόσφατα το Οικονομικό επιμελητήριο αποκάλυψε ότι ουσιαστικά δεν ισχύουν οι μειωμένες τιμές στα ποσοστά του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) με τα οποία επιβαρύνουν τα προϊόντα που διαθέτουν τα σούπερ-μάρκετ στα νησιά μας, μιας και αυτά έχουν τις ίδιες τιμές στα προϊόντα τους στη Λέσβο (και τα άλλα νησιά), όπως στην Αθήνα και τις άλλες περιοχές της χώρας, όπου ισχύει ο κανονικός και όχι ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά μας.
Διεκδικούμε επιπλέον: Ουσιαστική αναγνώριση της νησιωτικότήτας και την λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των κατοίκων των νησιών, όπως:
• Να μειωθεί άμεσα ο Φ.Π.Α. στα είδη που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες. 50% μείωση του Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές.
• Μείωση του ΦΠΑ σε όσες υπηρεσίες και προϊόντα τιμολογούνται με μη μειωμένους συντελεστές (κινητή τηλεφωνία, αυτοκίνητα, κλπ)
• Μειωμένες τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
• Κατάργηση του Σπατόσημου για τους κατοίκους των νησιών
• Ελεγχο των τιμών για τα προϊόντα που πωλούνται σε καταστήματα που καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους (πχ καφετέριες) και τους στερούν από τους πολίτες.
• Τα έσοδα που παίρνει ο δήμος από αυτά τα καταστήματα να γυρνάν στους πολίτες (με προτεραιότητα στους φτωχότερους) με την μορφή είτε χαμηλότερων τιμών σε δημοτικές υπηρεσίες, είτε άμεσων παροχών
• Μειωμένο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες για νέους – φοιτητές και μικροσυνταξιούχους
• Επέκταση λεωφορειακών γραμμών σε περιοχές που πηγαίνουν μαζικά οι πολίτες (π.χ. νοσοκομείο)
Τελικά:
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει την αχαλίνωτη ακρίβεια στη διεθνή κρίση και τάχα στις «αγκυλώσεις της αγοράς» και να την αντιμετωπίσει με γενικές αναφορές στην αισχροκέρδεια.
Η κυβέρνηση προτιμάει να μας θεωρεί απλά καταναλωτές και «ξεχνάει», ότι είμαστε εργαζόμενοι και μάλιστα η πλειοψηφία πλέον, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, προγράμματα stage, νοικιασμένοι ή ακόμα χειρότερα παραχωρημένοι δωρεάν από τον ΟΑΕΔ στις επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση διαλέγει στρατόπεδο και αυτό είναι στο πλευρό των οικονομικά ισχυρών και στην εξασφάλιση των κερδών τους. Κέρδη που αποκομίζονται από την εξαθλίωση των εργαζομένων, τόσο στο επίπεδο των μισθών, όσο και στο επίπεδο των συνθηκών εργασίας. Κέρδη που εξασφαλίζονται από τη μείωση της ποιότητας των τροφίμων και την ταυτόχρονη άνοδο των τιμών τους!
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάει ότι πρωτοβουλίες ενεργοποίησης πολιτών, σε συνδυασμό με την πάλη των σωματείων για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, είναι αναγκαίες για την ακύρωση της κυβερνητικής πολιτικής που ευνοεί την αισχροκέρδια και τη δημιουργία καρτέλ.Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα