ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

25 Νοε 2008

Η ψαλίδα ανοίγει συνέχεια...


Παρά τις διαρκώς επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες για στροφή του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης προς την περιφέρεια, τα επίσημα στοιχεία ολοένα την διαψεύδουν. Όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν περισσότερο οι περιφερειακές ανισότητες την περίοδο 2000 -2006.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των περιφερειακών λογαριασμών της ΕΣΥΕ που αφορούν το κατά κεφαλή ΑΕΠ για την περίοδο από το 2000 - 2006, το Β. Αιγαίο έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε μια από τις τρεις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας μας. Από την άλλη ο νομός Λέσβου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 15 φτωχότερους της χώρας, με κατά κεφαλή ΑΕΠ (2005-63,40%) πολύ κάτω από το μισό αυτού που παράγεται στην Αττική!

Ταυτόχρονα είναι χαρακτηριστικό το γεγονός υπάρχει μια εμφανής τάση συνεχούς αύξησης της ψαλίδας των ανισοτήτων από χρόνο σε χρόνο, τόσο όσον αφορά το Β. Αιγαίο, αλλά και ειδικότερα των νομό μας
Η πορεία αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην ανορθόδοξη κατανομή των πόρων -εθνικών και κοινοτικών- που ιδιαίτερα την περίοδο 2000-2006 έγειρε προκλητικά υπέρ του κέντρου. Η μέχρι σήμερα διαχείριση των κοινοτικών πλαισίων στήριξης (ΚΠΣ) όχι μόνο δεν συνέβαλε στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αλλά από ότι όλα δείχνουν μεθοδεύτηκε να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Σχετικό κείμενο: Άνοιγμα της ψαλίδας, και ένταση των περιφερειακών ανισοτήτων

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα