ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

18 Νοε 2008

Ανάγκη για ένα τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης.


Ένα τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης που θα παίρνει υπόψη του ακριβώς τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής μας κοινωνίας είναι σήμερα αναγκαίο. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να βάζει τις βάσεις και για την αξιοβίωτη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νομού μας.


Ενώ η φούσκα του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει σκάσει οι κυβερνήσεις επιχειρούν να την συντηρήσουν αντικαθιστώντας τα τοξικά ομόλογα, με κρατικά. Φυσάνε όμως ένα τρύπιο μπαλόνι! Ακόμα και ο πιο καλόπιστος άνθρωπος καταλαβαίνει πως, μέτρα, όπως τα περίφημα 28 δις για τις τράπεζες, δεν λαμβάνονται για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Είναι μέτρα για να στηριχτεί το σημερινό σύστημα.
Είναι σίγουρο ότι η κρίση θα επηρεάσει και το «μικρό μας νησί». Σε πολύ μεγάλο βαθμό η τοπική οικονομία μας είναι εξαρτημένη, στηρίζεται στις εισαγωγές. Η κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται τοπικά υποχωρεί. Δεν υπάρχει «αυτάρκεια».
Ήδη τα πρώτα σημάδια της κρίσης φαίνονται. Λίγες μόνο συζητήσεις με εργαζόμενους αλλά και τοπικούς επιχειρηματίες είναι ικανές να αντιληφθούμε την εικόνα των συναισθημάτων φόβου και απογοήτευσης για το άμεσο μέλλον.
Μακάρι να διαψευστούμε αλλά μερικές από τις πιθανές επιπτώσεις της κρίσης στην τοπική μας κοινωνία φαίνεται να είναι οι παρακάτω:

1. Μείωση του εισοδήματος στον αγροτικό τομέα εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου, αλλά και εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού για το λάδι μιας και σε μεγάλο βαθμό αυτό θεωρείται «είδος πολυτελείας».
2. Μείωση του εισοδήματος από τον τουρισμό, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που σήμερα αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακές αλλά και οι νέες αγορές
3. Μείωση στην αγορά κατοικίας και κατ’ επέκταση της οικοδομικής δραστηριότητας, εξ΄ αιτίας της πολιτικής των τραπεζών.
4. Τελικά: μείωση της ζήτησης με όποιες αρνητικές επιπτώσεις μπορεί αυτή να έχει στην τοπική αγορά.
5. Αύξηση της ανεργίας, εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς λήγουν και οι συμβάσεις εκατοντάδων εργαζομένων που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα με συμβάσεις έργου μέσα από τα διάφορα προγράμματα.

Η τοπική μας οικονομία στηρίζεται στο μικρό και πολύ μικρό μέγεθος. Κυριαρχούν οι πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε αυτές εργάζεται ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μικρών αγροτών και εξ’ ισου ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων. Έτσι τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί ή πρόκειται να ανακοινωθούν δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
Ένα τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης που θα παίρνει υπόψη του ακριβώς αυτές τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής μας κοινωνίας είναι σήμερα αναγκαίο. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να βάζει τις βάσεις και για την αξιοβίωτη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νομού μας. Κατά την γνώμη μας μερικοί από τους άξονες διεκδίκησης που αυτό το σχέδιο πρέπει να έχει είναι οι παρακάτω:

1. Ενίσχυση της σταθερής απασχόλησης μέσα και από την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και την έναρξη υλοποίησης των τοπικών μεγάλων και μικρών έργων .
2. Ενίσχυση και ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος κοινωνικών παροχών σε τοπικό επίπεδο. Εδώ μεγάλο ρόλο πρέπει να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση με την ανάπτυξη ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής (πρόνοια - υγεία - παιδικοί σταθμοί).
2. Ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών. Δημιουργία τοπικών δικτύων πώλησης των προϊόντων τους. Ενίσχυση της τοπικής αυτάρκειας σε τρόφιμα που θα παράγονται και θα διοχετεύονται στην τοπική αγορά.
3. Διαφοροποίηση και εμπλουτισμός της παραγωγής με αγροτικά προϊόντα που κάποτε παράγονταν εδώ και σήμερα έχει μειωθεί ή σταματήσει η παραγωγή τους. Υποστήριξη της τοπικής βιοποικιλότητας και σπόρων.
4. Υποστήριξη της παραγωγής προϊόντων της οικιακής οικονομίας για αυτοκατανάλωση. Υποστήριξη και εκπαίδευση των αγροτικών νοικοκυριών στην παραγωγή αυτών των προϊόντων
5. Υποστήριξη και ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων. Να γιατί έχει μεγάλη σημασία η άμεση αύξηση του ποσοστού της επιδότησης μέσω του αναπτυξιακού νόμου.
6. Άμεση ενεργοποίηση των μέτρων του ΕΣΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις. Αύξηση και διεύρυνση σε περισσότερες κατηγορίες των χρηματικών κινήτρων
7. Υποστήριξη μορφών συνεργασίας των μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων πού είτε ανήκουν στον ίδιο κλάδο, είτε λειτουργούν συμπληρωματικά κάτι που θα οδηγήσει και στην μείωση του κόστους παραγωγής
8. Ενίσχυση της αλληλοσύνδεσης των νησιωτικών τοπικών κοινωνιών για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμπληρωματικότητα στην παραγωγή και ανταλλαγή των προϊόντων που παράγονται τοπικά. Από εδώ πηγάζει και η ανάγκη για τακτικές και γρήγορες συγκοινωνίες ανάμεσα στα νησιά του Β. Αιγαίου
9. Ενίσχυση και διεύρυνση των τοπικών μηχανισμών χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων και των πολιτών.


Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα