ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

18 Δεκ 2008

Αυξανόμενος ριζοσπαστισμός και κοινωνική πόλωση


Κατάρρευση της κυβερνητικής προπαγάνδας περί ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ στους κουκουλοφόρους, στήριξη των μεγάλων διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, διαδηλώσεις που κατά την πλειονότητα (48%) των ερωτηθέντων αποτελούν "κοινωνική εξέγερση" και σταθερά υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ανοδική τάση του ΠΑΣΟΚ, καταδεικνύει η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση που διεξήχθη με τηλεφωνική μέθοδο, 1.006 ανθρώπων, για λογαριασμό της "Αυγής" και από τη VPRC, στο διάστημα 11, 12, 15 και 16 Δεκεμβρίου, στην καρδιά, δηλαδή, της κοινωνικής έκρηξης.


Η έρευνα δείχνει μια κοινωνία πολωμένη, που οργίζεται και εξεγείρεται με τη δολοφονία ενός μαθητή, που στηρίζει τις κινητοποιήσεις, αλλά δεν θέλει τις καταστροφές της ιδιωτικής περιουσίας. Η πόλωση και ο διχασμός δείχνει από τη μία ένα σκληρό μπλοκ της συντηρητικής δεξιάς και της Ν.Δ., με επιρροή στο ΠΑΣΟΚ και σχετική απήχηση στο ΚΚΕ που πείθεται από την κυβερνητική σπέκουλα, που απορρίπτει τις ευθύνες υπουργών και κυβέρνησης, που μιλά για εξοστρακισμό της σφαίρας και αποδίδει ευθύνες στη συμπεριφορά του νεαρού μαθητή.
Από την άλλη έχουμε ένα ευρύτερο προοδευτικό μπλοκ, με ιδεολογικό πυρήνα τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλη διείσδυση στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που μιλά για κοινωνική εξέγερση, βγαίνει στους δρόμους, στηρίζει τις κινητοποιήσεις, τις απεργίες, τις διαδηλώσεις, αλλά δεν θέλει τις καταστροφές (αυτοκινήτων, εμπορικών καταστημάτων). Στα προοδευτικά μπλοκ "καρδιά" αποδεικνύεται η νεολαία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει υψηλά ποσοστά.

Τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος δέχτηκε σκληρή κριτική επειδή απέδωσε χαρακτήρα κοινωνικής εξέγερσης στις εκδηλώσεις και τις αντιδράσεις των νέων. Ε, λοιπόν, με αυτήν ανάλυση συμφωνεί το 48% πολιτών, ενώ το 40% πιστεύει ότι πρόκειται για δράσεις ακραίων ομάδων. Στην πρώτη εκτίμηση καταλήγει το 77% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 66% του ΚΚΕ, το 61% του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το 33% της Ν.Δ.
Ελεύθερη πτώση στη Ν.Δ.
Ξεκινώντας από την εκτίμηση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ ανοίγει την ψαλίδα από τη Ν.Δ. στο 6,5%, το ΚΚΕ μένει στα επίπεδα των εκλογικών ποσοστών του, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σταθερότητα σε διψήφια ποσοστά, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι δείχνουν ότι θα διεκδικήσουν με αξιώσεις την είσοδό τους στη Βουλή.
Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 37,5%, η Ν.Δ. 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΛΑΟΣ 5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 4,5% και τα λοιπά 1,5%. Το ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνει την υψηλότερη συσπείρωση που φτάνει το 71%, κλείνοντας στο 5% τις διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 17% πηγαίνει στους αναποφάσιστους, στο λευκό, άκυρο και "δεν ξέρω, δεν απαντώ".

Εικόνα αποσυσπείρωσης παρουσιάζει η Ν.Δ. έχοντας μόλις 43% συσπείρωση, διαρροές 7% προς ΠΑΣΟΚ, 6% προς ΛΑΟΣ, 3% προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, καθώς και 36% προς αναποφάσιστους, λευκό, άκυρο και αποχή. Η συσπείρωση του ΚΚΕ είναι στο 67%, με τις διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνουν το 6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπείρωση 58% και διαρροές 17% προς ΠΑΣΟΚ και 8% προς ΚΚΕ.
Η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα γενιά είναι αξιοσημείωτη, καθώς συγκεντρώνει 19% στις ηλικίες 18-24, ενώ στο 13% είναι στις ηλικίες 25-34, 16% στις ηλικίες 35-44, 11,5% στις ηλικίες 44-54, 8% στις ηλικίες 55-64 και μόλις 3,5% στις ηλικίες 65+.

Δεν πέρασε η "γραμμή" Ν.Δ., ΚΚΕ, ΛΑΟΣ
"Εκφράστηκε τις τελευταίες ημέρες από κάποιους η άποψη ότι η δράση των λεγόμενων «κουκουλοφόρων» είχε τη διακριτική πολιτική κάλυψη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής του Αλέκου Αλαβάνου. Πόσο πειστική θεωρείτε εσείς προσωπικά την άποψη αυτή;".
Συντριπτικά αρνήτικές είναι οι απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα που βασίζεται στην κυβερνητική προπαγάνδα που στήριξαν και ενίσχυσαν ΛΑΟΣ και ΚΚΕ.
Η "γραμμή" αυτή "πέρασε" μόνο στους μισούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. και στο 1/4 των ψηφοφόρων του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα το 76% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 41% της Ν.Δ., το 66% του ΚΚΕ και φυσικά το 88% του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν "μη πειστικές" τις απόψεις αυτές.

Δεν είναι μικρό το ποσοστό των ψηφοφόρων, όλων των κομμάτων, που υιοθετούν τη λογική της προβοκάτσιας(με την ανοχή της αστυνομίας) για τα εκτεταμένα επεισόδια. Συγκεκριμένα το 58% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 47% του ΣΥΡΙΖΑ, το 33% του ΠΑΣΟΚ και το 28% της Ν.Δ., συγκλίνουν σε αυτή την εκτίμηση.
Αναφορικά με τα επεισόδια που προέκυψαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη, το 85% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτηρίζει δικαιολογημένα, όπως επίσης και το 71% του ΚΚΕ, το 45% του ΠΑΣΟΚ και το 25% της Ν.Δ.
Στις επιμέρους "δράσεις" οι πολίτες όλων των κομμάτων απορρίπτουν σε σχεδόν απόλυτο βαθμό τους εμπρησμούς αυτοκινήτων και τους εμπρησμούς εμπορικών καταστημάτων. Τις περικυκλώσεις και τις επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα τις εγκρίνει το 41% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 36% του ΣΥΡΙΖΑ, το 23% του ΠΑΣΟΚ και το 9% της Ν.Δ.

Τις καταλήψεις κτιρίων (σχολείων, πανεπιστημίων, υπουργείων) εγκρίνει το 67% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 57% του ΚΚΕ, το 35% του ΠΑΣΟΚ και το 11% της Ν.Δ.
Την καταστροφή τραπεζών εγκρίνει το 32% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 30% του ΚΚΕ, το 11% του ΠΑΣΟΚ και το 8% της Ν.Δ.

"Δολοφονία"
Με αφετηρία την εκτίμηση που έχει το 75% των ερωτηθέντων, ότι στη χώρα μας πολλές φορές τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών δεν προστατεύονται, η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί "δολοφονία" τον θάνατο του άτυχου μαθητή.
Συγκεκριμένα σε "δολοφονία" αποδίδει τον θάνατο του Αλέξη το 84% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (3% εξοστρακισμός), το 80% του ΚΚΕ (5% εξοστρακισμός) και το 67% του ΠΑΣΟΚ (19% εξοστρακισμός).
Απολύτως μοιρασμένοι είναι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., καθώς 38% πιστεύει ότι είναι δολοφονία και 38% εξοστρακισμός. Το 58% των ερωτηθέντων αποδίδει τις ευθύνες στους ειδικούς φρουρούς, ενώ υπάρχει και ένα 21% που θεωρεί ότι έφταιξε και ο νεαρός μαθητής με τη συμπεριφόρα του. Σε αυτήν τελευταία εκτίμηση καταλήγει το 31% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 15% του ΠΑΣΟΚ και το 7% του ΚΚΕ.
Επιπροσθέτως το 48% των ερωτηθέντων (ανάμεσά τους και το 30% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.) θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς, ενώ το 47% πιστεύει ότι πρόκειται για λάθος αντίδραση του αστυνομικού.

Από τη σημερινή Αυγή
Πατήστε εδώ για να δείτε το διάγραμμα της εκτίμησης εκλογικού αποτελέσματος για το Δεκέμβριο 2008

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα