ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

19 Δεκ 2008

Γαλλία: Πάνω από εκατό χιλιάδες νέοι στους δρόμους κατά της κυβέρνησης


Πάνω από 120 χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν χθες στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Σαρκοζί. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως η μεταρρύθμιση "θα επανεξεταστεί από το μηδέν". Ο φόβος του "ελληνικού συνδρόμου" ανάγκασε τον Σαρκοζί να κάνει πίσω...


Πάνω από 127.000 νέοι διαδήλωσαν χθες σε όλη τη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του Λυκείου, που προωθούσε η κυβέρνηση. Οι χθεσινές διαδηλώσεις έγιναν παρά το γεγονός ότι αναπάντεχα τη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας, Ξαβιέ Νταρκός, ανακοίνωσε το "πάγωμα" της μεταρρύθμισης, που επρόκειτο να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα ξαναεξεταστεί "από το μηδέν". Ωστόσο οι ελπίδες του ότι έτσι θα καθησύχαζε τους μαθητές αποδείχθηκαν μάταιες καθώς χιλιάδες μαθητές, με τη στήριξη των καθηγητών τους αλλά και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, συνεχίζουν να ζητούν την πλήρη ακύρωση της μεταρρύθμισης.
Μάλιστα προειδοποιούν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων. "Ο χειμώνας θα είναι θερμός αν ο υπουργός δεν μας ακούσει", προειδοποίησε η Εθνική Ένωση Λυκείων, σε ανακοίνωσή της. "Θα ξαναρχίσουμε από το μηδέν, μαζί θα ανοίξουμε όλο το θέμα", υποσχόταν ο Ξ. Νταρκός, μιλώντας στη Γερουσία.
Οι χθεσινές διαδηλώσεις ήσαν οι τελευταίες μετά από δύο εβδομάδες έντονων διαμαρτυριών στους δρόμους του Παρισιού, οι οποίες ανάγκασαν τον υπουργό Παιδείας να αναβάλει την προγραμματισμένη για την Τρίτη ανακοίνωση της μεταρρύθμισης στα λύκεια. Πολλοί από τους μαθητές διαμαρτυρήθηκαν και κατά των προγραμματισμένων περικοπών 13.500 θέσεων απασχόλησης στο εκπαιδευτικό σύστημα, οι οποίες αναμένονται για το έτος 2009.
"Δεν θέλουμε μεταρρύθμιση του Λυκείου, η οποία νομιμοποιεί τις περικοπές θέσεων εργασίας", τόνισε ο Αντουάν Εβνού, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Λυκείων, της πρώτης οργάνωσης των μαθητών στο Παρίσι. "Αυτό που ο Νταρκός δεν κατανοεί, είναι ότι απαιτούμε εγγυήσεις που να σηματοδοτούν το γεγονός ότι λαμβάνονται υπόψη οι διεκδικήσεις μας και το τέλος των περικοπών των θέσεων εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης. Εξάλλου δεν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί μας οι υπηρεσίες του, ενώ, όταν λέμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε, το λιγότερο είναι να κλειστεί ραντεβού μαζί μας", συνέχισε ο ίδιος.
Η μεταρρύθμιση για την δεύτερη τάξη (μαθητές δεκαέξι ετών) αποτελεί το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου σχεδίου μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει νέα οργάνωση του χρόνου και νέα διαίρεση των μαθημάτων σε υποχρεωτικά και προαιρετικά. Οι καθηγητές και οι μαθητές αμφισβητούν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς θεωρούν ότι δίνεται λιγότερη έμφαση σε μαθήματα όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, ενώ τονίζουν και τον απαραίτητο περιορισμό των θέσεων εργασίας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα ζητήματα παιδείας της χώρας.

Τα κόμματα της αριστεράς υποστήριξαν τις διαδηλώσεις των μαθητών. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπενουά Χαμόν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει "ανάψει μια φωτιά που δεν καταφέρνει να ελέγξει", ενώ ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν έχει κατηγορήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι θέλει να δημιουργήσει εντάσεις, αφού καλεί τα μέλη του να διαδηλώνουν ανάμεσα στους μαθητές.

Από την Αυγή

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα