ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

14 Σεπ 2009

Εν ονόματι της ξεχασμένης κοινωνίας


Παρά την πίκρα και την οργή τους για την κρίση κορυφής στον ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες της αριστεράς αντέχουν. Είναι έτοιμοι να δώσουν ακόμη μια ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του χώρου. Αυτό καταγράφεται τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις της εβδομάδας και επιτρέπει την αισιόδοξη εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί στη νέα Βουλή.
Ο στόχος αυτός δεν αντανακλά κάποιον παρωχημένο κομματικό πατριωτισμό. Ανταποκρίνεται στην ανάγκη η ανανεωτική - ριζοσπαστική αριστερά να υπάρχει, κατά το δυνατόν από ισχυρότερες θέσεις, στη Βουλή και την κοινωνία. Η ιστορική διαδρομή έχει διαμορφώσει έναν χώρο ιδεών, προγραμματικών προτάσεων, κινηματικών πρωτοβουλιών και διεθνών - ευρωπαϊκών αναφορών που τον καθιστά αναντικατάστατο.

Η πολιτική συγκυρία, με όλα τα συμπτώματα της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, επιβάλλει να συνεχιστεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από τις κάλπες.
Τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως φαίνεται από την περιχαράκωση των ψηφοδελτίων τους, διέρχονται, το καθένα στον δικό του χρόνο, τη δική του μεταβατική φάση. Προς τα πού; Με ποιο πρόγραμμα; Με ποιο όραμα για την κοινωνία; Με ποιο πολιτικό προσωπικό; Επίμονα ερωτήματα, που την επομένη των εκλογών, σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα, θα καθορίσουν την μακρά(;) πορεία προς νέους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς.

Η αριστερά των συγκεκριμένων προτάσεων και των κινηματικών πρωτοβουλιών είναι αναγκαία. Μπορεί να εμπνεύσει ενωτικές διεργασίες μέσα στην κοινωνία, αλλά και την πολιτική ζωή, ώστε να διαμορφωθούν αντίβαρα στις συναινετικές πολιτικές που επιχειρούν να επιβάλουν την κεντροποίηση της πολιτικής ζωής και την περιθωριοποίηση των λαϊκών αιτημάτων. Υπάρχουν θετικά ευρωπαϊκά προηγούμενα, όπως το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς που αυτές τις μέρες με τις εκλογές αναμένεται να αποδειχθεί καταλύτης των εξελίξεων στη χώρα του.

Δεν είναι το εκλογικό ποσοστό που από μόνο του δίνει την αναγκαία δύναμη παρέμβασης, αντίστασης και διαμόρφωσης των εξελίξεων. Είναι η δυναμική που προκύπτει από το πρόταγμα της ενότητας που συγκροτεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον υπερβαίνει. Η ικανότητα να κερδίζουμε συναινέσεις των πολιτών, χωρίς δογματικές περιχαρακώσεις και αλαζονεία, να συμβάλλουμε ώστε οι προτεραιότητες της κοινωνίας να μπουν στο επίκεντρο των ασκούμενων πολιτικών.

Η ξεχασμένη κοινωνία και οι ανάγκες της να μπει ορμητικά στο πολιτικό προσκήνιο.

Αυτό το μήνυμα στέλνει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να επηρεάσει τις μετεκλογικές εξελίξεις ως σύγχρονη και ισχυρή αντιπολίτευση, εφόσον το ΠΑΣΟΚ επιμένει στον "μονόδρομο" της σύγκλισης με τις πολιτικές της Ν.Δ.

Από την Αυγή

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα