Εχει ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσεις για την οικονομική κρίση;
Τις προγραμματικές θέσεις και την στρατηγική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την οικονομική κρίση, με κεντρικό μοχλό έναν ριζικά διαφορετικό δημόσιο - κοινωνικό τομέα, παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.
Αν έχεις χρόνο, διάβασε όλο το κείμενο
Συνδυάζοντας τα μέτρα κοινωνικής άμυνας έναντι της κρίσης με τις προτάσεις για την ανάπτυξη, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η προγραμματική πρόταση του εγχειρήματος του περιλαμβάνει τρεις αλληλένδετους στόχους:
Πρώτον, τη δημιουργία μίας ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης απέναντι στην κρίση, με άμεσα μέτρα προστασίας.Στοπ στις απολύσεις και την εργασιακή ανασφάλεια
Δεύτερον, άμεσο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης βραχυπρόθεσμα.
Τρίτον, νέα στρατηγική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στην ασπίδα κοινωνικής προστασίας ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε να απαγορευτεί η δυνατότητα απολύσεων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και να μην επιδοτούνται από το κράτος ή την Ε.Ε. επιχειρήσεις που, προκειμένου να μειώσουν το κόστος τους και να κρατήσουν τα κέρδη τους υψηλά, προβαίνουν σε απολύσεις. Παράλληλα, πρότεινε να διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος και όλες οι επιδοτήσεις, είτε από τον προϋπολογισμό είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια, να επιστρέφονται σε περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις αυτές δεν συμμορφώνονται. Σημείωσε ακόμη ότι κανένας μισθός και καμία σύνταξη δεν πρέπει να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
Τόνισε ότι "πρέπει να στηρίξουμε ουσιαστικά τους άνεργους με αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού από 53% που είναι σήμερα", ενώ σημείωσε ότι "πρέπει να υπάρχει ασφάλιση των ανέργων, σύνταξη και υγεία για όλο το διάστημα της ανεργίας και για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών που απολύονται να είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις που απολύουν να καλύπτουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέχρι τη συνταξιοδότηση".
Ζητώντας να παγώνουν οι δανειακές υποχρεώσεις όλων όσοι βρίσκονται στην ανεργία, πρόσθεσε ότι "πρέπει να καταπολεμηθεί η ακρίβεια μέσα από αυστηρό έλεγχο των τιμών, καταπολέμηση των εναρμονισμένων πρακτικών και των καρτέλ, θέσπιση πλαφόν στις τιμές από το εμπόριο μέχρι τον καταναλωτή και πάγωμα των τιμολογίων των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας". Επιπλέον μίλησε για ριζική αντιμετώπιση της τραπεζικής αυθαιρεσίας μέσα από την απαγόρευση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και αντικατάσταση του “Τειρεσία” από ανεξάρτητη δημόσια αρχή.
Θέσεις εργασίας, η απάντηση στην κρίση
Την ανάκαμψη της απασχόλησης έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα ο πρόεδρος του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση της κρίσης και πρότεινε πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας με στόχο στην επόμενη πενταετία κάθε έτος να έχουμε 100 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αρχής γενομένης με την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας στον δημόσιο και κοινωνικό τομέα. Επίσης μίλησε για την ανάγκη να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να γίνει ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την κατασκευή κοινωνικών υποδομών και υποδομές για την περιβαλλοντική προστασία, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να μπει τέλος στις μορφές ελαστικής απασχόλησης.
Η πρόταση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη
Σε ό,τι αφορά τον τρίτο στόχο, που περιλαμβάνει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για έναν συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής ανάπτυξης και για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του δημόσιου τομέα, που θα έχει κριτήριο την κοινωνική αποτελεσματικότητα, μέσα από την παρουσία ισχυρών, βιώσιμων, αλλά κοινωνικά ελεγχόμενων δημόσιων επιχειρήσεων. Παράλληλα, μίλησε για αποφασιστική παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια νέα αρχιτεκτονική του.
Τέλος, σχετικά με το πού θα βρεθούν τα χρήματα για το φιλόδοξο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι. «Πλούτος υπάρχει. Το ζήτημα είναι πώς κατανέμεται» σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για την ανάγκη αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, μέσα από ένα δίκαιο, απλό και αναλογικό φορολογικό σύστημα, για την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, από τη μείωση των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών, από την καταπολέμηση της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για τη δημιουργία νέου πλούτου μέσα από την αύξηση της απασχόλησης, την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την ανάπτυξή της σε νέους τομείς της παραγωγής και των υπηρεσιών.
Ετικέτες Θέσεις και προτάσεις
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα