ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

23 Νοε 2007

Διαρκής η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας

Διαρκής θα είναι η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας και ιδιαίτερα στον τομέα της κτηνοτροφίας, αφού τα προβλήματα των κτηνοτρόφων του νομού μας είναι πολύ οξυμένα. Αυτό τόνισαν ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού Κώστας Κουμλέλλης και ο υπεύθυνος του αγροτικού τμήματος του κόμματος Γιάννης Τόλιος στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες Τετάρτη στο ξενοδοχείο «Λέσβιον» στη Μυτιλήνη. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και μίλησαν ο συνεταιριστές και κτηνοτρόφοι Νίκος Βασίβαγλης και Γρηγόρης Βουδούρης.


Ο κ. Κουμλέλλης, μεταξύ άλλων, είπε πως στη Λέσβο οι κτηνοτρόφοι πέραν όλων των άλλων προβλημάτων αντιμετωπίζουν και πρόβλημα στην διάθεση του γάλακτος, εξαιτίας της άναρχης κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της μεταποίησης.
Το πρόβλημα με τη λειτουργία των τυροκομείων δεν γεννήθηκε ξαφνικά, ούτε σήμερα, υπάρχει ως πρόβλημα εδώ και χρόνια και έχουν μεγάλη ευθύνη όσοι το δημιούργησαν και όσοι το συντηρούν. Αυτοί που το δημιούργησαν και το διογκώνουν κάθε φορά με την πολιτική που σπρώχνει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, έχουν την θεσμική ευθύνη να το επιλύσουν (σ.σ. εννοεί την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και την Νομαρχία). Ευθύνη έχουν και όσοι με την πολιτική τους διασπούν για μικροκομματικά οφέλη, την ενότητα και τη δύναμη των αγροτών μας και έχουν καταστήσει αναποτελεσματικό το αγροτικό κίνημα υπογράμμισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Μια αναφορά που ευθέως απευθύνεται στις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΠΑΣΥ στον αγροτικό χώρο.
Αμέσως μετά, ο κ. Κουμλέλλης κατηγόρησε το νομάρχη ότι κάνει τον αγωνιστή όταν τελειώνει η περίοδος παραγωγής γάλακτος με το κλείσιμο του εργοστασίου του Κολιού, αλλά λίγο καιρό αργότερα ανοίγει και πάλι το εργοστάσιο επειδή αρχίζει η νέα γαλακτοπαραγωγική περίοδος. Κάλεσε το νομάρχη να ξεκαθαρίσει ποιον εκπροσωπεί, τους κτηνοτρόφους, την κυβέρνηση ή ολόκληρο το νομό;
Ακόμη τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας συνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος στη Λέσβο και κάλεσε τη Ένωση, την Νομαρχία και τους κτηνοτρόφους να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Κόντρα στην ΚΑΠ
Ο υπεύθυνος Αγροτικού του Συνασπισμού Γιάννης Τόλιος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που εφαρμόζεται, αποτελώντας θέση που είχε εκφράσει από το 2003, όταν γίνονταν οι σχετικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θύμισε δε, ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ήταν υπέρ της νέας ΚΑΠ όπως και φορείς του αγροτικού χώρου δηλαδή η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΣΥΔΑΣΕ και η ΓΕΣΑΣΕ.
Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ΚΑΠ είναι η μείωση της παραγωγής βαμβακιού, η μείωση της παραγωγής καπνού, η εξαγωγή του ελληνικού ελαιολάδου χύμα στην Ιταλία, προβλήματα στην παραγωγή κρασιού και φυσικά τα προβλήματα που τώρα βιώνουν οι κτηνοτρόφοι.
Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πραγματική πολιτική βούληση να στηρίξει τους κτηνοτρόφους και γι’ αυτό μένει σε δηλώσεις, υποσχέσεις και μέτρα ήσσονος σημασίας όπως είναι η επίσπευση της καταβολής των επιδοτήσεων. Χαρακτηριστικά θύμισε ότι ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Μπασιάκος είχε ανακοινώσει ότι πρέπει να γίνουν 13 μελέτες για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα σε κάθε περιφέρεια της χώρας αλλά μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμία, όπως δεν είδαμε τα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης.
Κρίσιμο ζήτημα για το στέλεχος του Συνασπισμού είναι ο έλεγχος των καρτέλ στην αγορά του γάλακτος, των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων, αλλά η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση.

Στόχοι
Για το ΣΥΡΙΖΑ στόχος είναι ένας βιώσιμος αγροτικός τομέας, που θα σέβεται το περιβάλλον, την παράδοση, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και θα είναι παραγωγικός. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών, γιατί αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ενώ θέλει τη χώρα μας αυτάρκη σε αγροτικά προϊόντα. Στο σημείο αυτό ο κ. Τόλιος υπογράμμισε ότι οι εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων στη χώρα μας είναι ίσης αξίας με τις εισαγωγές πετρελαίου.
Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ για μεγαλύτερη στήριξη των μεσογειακών προϊόντων και για μεγαλύτερη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών. Θεωρεί δεδομένο ότι η ΚΑΠ θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα ρύθμισης της αγοράς.

Άμεσα μέτρα για την κτηνοτροφία
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της κτηνοτροφίας επιβάλει κατά την άποψη του κ. Τόλιου τη μείωση κατά 50% του κόστους των ζωοτροφών, καλύτερες τιμές στο γάλα και στο κρέας, κατάργηση των ποσοστώσεων στην παραγωγή γάλακτος, πρόγραμμα ανάπτυξης για κάθε τομέα.
Ειδικά για τη Λέσβο θεωρείται αναγκαίο να δημιουργηθεί συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος, το οποίο στο αρχικό στάδιο θα μπορούσε να έχει τη στήριξη του κράτους. Ο κ. Τόλιος χαρακτήρισε λογικές τις επιφυλάξεις της Ένωσης Συνεταιρισμών στο θέμα του εργοστασίου και θετική την πρόταση της Ένωσης στη δημιουργία του εργοστασίου να συμβάλουν τόσο η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών με 40%, όσο και οι πρωτοβάθμιοι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί με 60%.
Σε ό,τι αφορά στο Πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου, τονίστηκε ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί η μεταφορά του σε άλλο σημείο του νησιού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κλείσει.



αναδημοσίευση από το ΕΜΠΡΟΣ

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα