ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

31 Αυγ 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ



Οι αγώνες έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα ! Τετρακόσιοι πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι το Σαββατοκύριακο – «Κουρελόχαρτο» η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» και των επαναπροωθήσεων που ήθελε να επιβάλλει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ



Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου χαιρετίζει τις πολλές εκατοντάδες διαδηλωτών Μυτιληνιών και φιλοξενούμενων που πήραν μέρος στη μεγάλη και ειρηνική διαδήλωση της Παρασκευής έξω από το κέντρο κράτησης της Παγανής και στη συνέχεια στη πόλη της Μυτιλήνης.
Ούτε η αστυνομοκρατία των τελευταίων ημερών, ούτε η προκλητική παρουσία των ΜΑΤ στη πόλη μας και έξω από την Παγανή τη μέρα της διαδήλωσης, δεν απέτρεψαν τους ακτιβιστές του NO BORDER, αλλά και εκατοντάδες πολίτες της Λέσβου να διαδηλώσουν απόλυτα ειρηνικά την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τα ανήλικα παιδιά που κρατούνται αναίτια στη φυλακή της Παγανής.
Διαψεύστηκαν έτσι οικτρά οι Κασσάνδρες που όλες τις μέρες πριν τις κινητοποιήσεις, διέδιδαν πως δήθεν θα υπήρχαν εκτεταμένες συγκρούσεις «αναρχικών» και αστυνομίας, μεταδίδοντας κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους κατοίκους. Απομονώθηκαν και όλοι όσοι με προκλητικές ενέργειες, χρησιμοποιώντας ακόμα και την τακτική των «αγανακτισμένων πολιτών – Χρυσαυγιτών», επεχείρησαν με διάφορους τρόπους να δυναμιτίσουν την τοπική κοινωνία, στρέφοντας την ενάντια στους διαδηλωτές και τους μετανάστες. Διαψεύστηκε και ο Νομάρχης Λέσβου, που με τις δηλώσεις του τη μέρα της κινητοποίησης «έριξε λάδι στη φωτιά», θεωρώντας ότι οι κινητοποιήσεις στρέφονται ενάντια στους πρόσφυγες.
Η κινητοποίηση αυτή, όπως και οι παράλληλες εκδηλώσεις που έγιναν στα πλαίσια του NO BORDΕR έφεραν τις πρώτες κατακτήσεις. Η αποσυμφόρηση του Κέντρου Κράτησης στη Παγανή και η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανηλίκων στο ΠΙΚΠΑ είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων της πίεσης που ασκήθηκε στη κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, και της παρουσίας στο κέντρο πολλών Οργανώσεων Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων των μεταναστών.
Οι κινητοποιήσεις αυτές δείχνουν και στη τοπική κοινωνία, πως ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση των οξυμένων μας προβλημάτων, είναι ο δρόμος του αγώνα. Μόνο βγαίνοντας στους δρόμους και διεκδικώντας λύσεις π.χ. για την αγροτική μας παραγωγή, για την απομόνωση των νησιών, για την ανεργία και την επισφαλή εργασία, για την ακρίβεια και τη καθημερινή μας επιβίωση μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την οριστική νίκη!



v ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ
v ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΠΑΓΑΝΗ – ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Μυτιλήνη 31/8/2009 - Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ.


Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

30 Αυγ 2009

Σκηνικό τρόμου πάνω από την πόλη...


Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η διοργάνωση του noborder στην Χαραμίδα, παρακολουθούμε μια επίμονη προσπάθεια παραπληροφόρησης της τοπικής γνώμης και δημιουργίας κλίματος φόβου, στην οποία τελικά συμμετέχουν (μέχρι στιγμής) και οι δύο μεγάλες καθημερινές εφημερίδες της Λέσβου.

Χωρίς καν να μπουν στον κόπο να ενημερωθούν περί τίνος πρόκειται (μια απλή επίσκεψη στο κεντρικό site του noborder θα ήταν αρκετή για να πληροφορηθούν για τους σκοπούς και την ταυτότητα του δικτύου), βάφτισαν αρχικά την κατασκήνωση σαν "Παγκόσμια αντιεξουσιαστική δράση για τους πρόσφυγες"
Ακολούθησε το τουλάχιστον "αστυνομικός φαντασίας" άρθρο τοπικής εφημερίδας με τίτλο "Ανθρωπιστικό υλικό… για αντιεξουσιαστές". Εδώ κάποιος μπορεί να διαβάσει ότι: "Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές της Λέσβου εν όψει του διεθνούς κάμπινγκ που οργανώνουν αναρχικοί και αντιεξουσιαστές απ’ όλο τον κόσμο, σε ένδειξη συμπαράστασης στους παράνομους μετανάστες. Εκπλήξεις έκρυβαν, μάλιστα, έρευνες για τον εντοπισμό του έντυπου υλικού της διοργάνωσης, καθώς τέτοιο υλικό βρέθηκε κρυμμένο μέσα σε επτά δέματα που προορίζονταν για… ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες, είχε ζητηθεί δε να τα ξεφορτώσουν από το πλοίο της γραμμής… στελέχη του Λιμενικού Σώματος!"
Με άλλα λόγια η αποστολή με το πλοίο, του σχετικού προπαγανδιστικού υλικού που έγινε από στελέχη του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, καθώς και η παράνομη καταστροφής μέρους του από τους λιμενικούς, παρουσιάστηκε από τα ¨σαϊνια" της τοπικής δημοσιογραφίας, σαν μεγάλο κατόρθωμα. Λες και στην Ελλάδα είναι παράνομη η διακίνηση του! Λες και αυτό το υλικό είναι κάτι σαν "ναρκωτικό" που όμως δεν ξέφυγε από το άγρυπνο βλέμμα των λιμενικών της Λέσβου!

"Αρχισαν τα όργανα:!" Αυτός ήταν ο κεντρικός τίτλος τοπικής εφημερίδας που ήθελε να περιγράψει την αντίδραση πολιτών της Μυτιλήνης στην πρώτη προσπάθεια αποτροπής παρανόμων απελάσεων μεταναστών στο τέλος του Ιούλη.
Εδώ αναπαράγοντας εμφανώς πληροφορίες που ο/η συντάκτης πήρα από τις "αρχές" αναφέρεται ότι "Προπομπό του τι πρόκειται να συμβεί στα τέλη Αυγούστου στο διεθνές κάμπινγκ διαμαρτυρίας αναρχικών-αντιεξουσιαστών στη Χαραμίδα, θεωρούν οι Αρχές ότι αποτελεί το επεισόδιο που σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όταν ομάδα ανιεξουσιαστών, που οι αρχές ανεβάζουν σε 35 με 40 άτομα, εμπόδισαν τη μεταγωγή παράνομων μεταναστών, που κρατούνται στην Παγανή, στο πλοίο «Θεόφιλος» με προορισμό την Καβάλα."

Ο νομάρχη Λέσβου, με την ευκαιρία, ζητά την επέμβαση του εισαγγελέα.
Τι και αν υπήρξε άμεση αντίδραση από τον Δημήτρη Τσούχλη, ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν έχει καμιά σχέση με το noborder! Οτι σε αυτή δεν συμμετείχαν μόνο αντιεξουσιαστές! Ο/Η συντάκτης του άρθρου, δεν μπήκε καν στον κόπο να διορθώσει τουλάχιστον τον τίτλο του άρθρου.
Η έναρξη του noborder είναι μια ευκαιρία για να εμπλουτιστεί η όλη ιστορία με νέο "φρέσκο" υλικό: Διμοιρίες των ΜΑΤ, συσκέψεις επί συσκέψεων στην Αστυνομική Διεύθυνση, θεωρήθηκε σαν στόχος ακόμα και τα Υφαντήρια, που κάποια στιγμή θα μεταφερθεί η αστυνομική διεύθυνση Λέσβου!

"Κλεφτοπόλεμος χωρίς σύνορα" και "Εξάρχεια η Προκυμαία", "άρχισαν τα όργανα για τους λαθρομετανάστες". Αυτά είναι τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων τοπικών εφημερίδων. "
Όσο εντείνονται οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο κέντρο της πόλης και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, τόσο ενισχύεται το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών για τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν όλες αυτές τις ημέρες στην πόλη."
Ποιες συγκρούσεις; Η τουλάχιστον αψυχολόγητη ενέργεια λίγων ακτιβιστών να σταματήσουν το στρατιωτικό άγημα και η αποτροπή από τα ΜΑΤ της συμβολικής κατάληψης της νομαρχίας!
Αυτή η δράση έδωσε μάλιστα την ευκαιρία στον νομάρχη να ξιφουλκήσει: Μίλησε για ¨επίθεση στο νομαρχιακό Μέγαρο" που στρέφεται ενάντιων των Λεσβίων!!!! "Ξέχασε" προφανώς ο κος Νομάρχης όταν αυτός ο ίδιος, μαζί με αγρότες έκαναν πρίν από χρόνια "λαμπόγιαλο" το κτήριο του Υπουργείου Αιγαίου, σπάζοντας με σιδεροπρίονο την είσοδο!
Με την ευκαιρία βεβαίως να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συμβολική κατάληψη της νομαρχίας. Μήπως αυτή η δράση μας στρεφόταν, με βάση τη λογική του κ. νομάρχη, κατά του Λεσβιακού λαού;

Κλίμα τρομοκρατίας πάνω στην πόλη. Τα ΜΑΤ παντού οι απλοί πολίτες φοβούνται ότι "οι αναρχικοί θα τα σπάσουν", περιμένοντας συγκρούσεις που δεν έγιναν. Οι εφημερίδες γράφουν ότι "Μάλιστα, αστυνομικές πηγές εκτιμούσαν ότι ίσως η Αστυνομική Διεύθυνση δεχτεί “χτύπημα” στις εγκαταστάσεις της. Την παραπάνω εκτίμηση της Αστυνομίας εντείνουν οι πληροφορίες για παρουσία τούτη την περίοδο στο κάμπινγκ της Χαραμίδας, “μεγάλων ονομάτων” του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου από την Αθήνα. "
Ποίος αλήθεια δίνει αυτές τις πληροφορίες; Ποιός θεωρεί την παρουσία της Γιάννας Κούρτοβικ και του Νίκου Γιανόπουλου από το Δίκτυο ως ¨παρουσία... μεγάλων ονομάτων του αναρχικού χώρου";
Τι και εάν η προχθεσινή πορεία στην Παγανή και μετά στην πόλη ήταν μια μεγάλη ειρηνική πορεία, τι και αν η αστυνομία την σταμάτησε παράνομα.

Τι και εάν προς όλες τις πλευρές οι ακτιβιστές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμιά πρόθεση για "μπάχαλα". Τι και άν όλες οι δράσεις που έχουν γίνει έχουν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Τι και αν (και) εξαιτίας αυτών των δράσεων γνωστοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο το πρόβλημα που λέγεται Παγανή και δρομολογούνται οι όποιες λύσεις δρομολογούνται...
Τι και αν ο ΣΥΡΙΖΑ με διάφορους τρόπους έγκαιρα, αλλά και μέσα και από τον "ΠΟΛΙΤΗ" περνούσε το μήνυμα ότι οι εκδηλώσεις του noborder δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλο χαρακτήρα, παρά να είναι ειρηνικές...
.... Στη πόλη έγινε προσπάθεια να στηθεί ένα σκηνικό τρόμου, που πολύ φοβόμαστε ότι θα το βρούμε μπροστά μας και αργότερα!


Ετικέτες

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

Αποκλειστικό! Θαμώνες της πλατείας Εξαρχείων που βρίσκονται στη Μυτιλήνη, έτοιμοι να επιτεθούν στα ΜΑΤ....


Μια εκπληκτική φωτογραφία από το blog της Αφροδίτης Αλ Σαλέχ.
Ομάδα από τον "πυρήνα ατόμων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου από την Αθήνα" που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι πλέον στην Μυτιλήνη, έτοιμη να επιτεθεί στα ΜΑΤ στον δρόμο Μυτιλήνης - Λάρσου, λίγο μετά την διασταύρωση προς τα Αλυφαντά!

Ετικέτες

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

Επίδειξη "ασφαλούς αποτροπής"


Σήμερα (Κυριακή) στο λιμάνι οι λιμενικοί, έκαναν επίδειξη του τι σημαίνει στην πράξη "ασφαλής αποτροπή". Στην δράση διαμαρτυρίας ακτιβιστών του no border ταχύπλοο του λιμενικού δημιουργεί κυματισμούς και με το κανονάκι του "καταβρέχει" τους διαδηλωτές.
Με τον ίδιο τρόπο (με τους κυματισμούς γύρω από τις βάρκες) "αποτρέπουν" τους μετανάστες να έρχονται εδώ. Πολλές φορές σκίζουν και τις βάρκες τους με μαχαίρι. Το ίδιο έγινε και σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Για να βυθίσουν το φουσκωτό των ακτιβιστών, οι λιμενικοί χρησιμοποίησαν μακρύ κοντάρι με κοφτερή λάμα 20 εκατοστών στην άκρη! Είναι το ίδιο "εργαλείο" που χρησιμοποιούν (στα σκοτάδια, μεσοπέλαγα) για να τρυπάνε τα φουσκωτά που μεταφέρουν μετανάστες από απέναντι, όπως επιβεβαίωσε και μετανάστης που είχε αυτή την εμπειρία...
Το αποτέλεσμα είναι οι βάρκες να αναποδογυρίζουν και μετανάστες να πνίγονται στη θάλασσα.
Οι πρακτικές του λιμενικού αποκαλύφθηκαν μέρα μεσημέρι... Ευτυχώς σήμερα στο λιμάνι δεν είχαμε τέτοια εξέλιξη.

Περισσότερα εδω

Ετικέτες

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

29 Αυγ 2009

Πορεία αλληλεγγύης στη Παγανή



(αναδημοσίευσή από: http://www.noborderlesvos09.gr/el/node/334)

Εχτές υπήρχε προγραμματισμένη πορεία ενάντια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Παγανής.

εδώ υπάρχει συνεχής ενημέρωση. Μπορείτε να τσεκάρετε και το twitter (στα αγγλικά).

Η διαμαρτυρία έχει ξεκινήσει, με παρουσιά εκατοντάδων ακτιβιστών από όλη την ευρώπη. Η πορεία βρίσκεται κοντά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η αστυνομία έχει κόψει κάθετα το δρόμο. Μετά από διαπραγματεύσεις, τελικά η πορεία θα προχωρήσει, πλησιάζοντας περισσότερο το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

    τώρα...

δημοσιεύτηκε χθες από No Border Media Group

Μετά από διαπραγματεύσεις, τελικά μια επιτροπή 10 ατόμων θα μπει στο στρατόπεδο της Παγανής. ­

­ Η επιτροπή τελικά μπήκε στο στρατόπεδο. 15 άτομα, μεταφέρουν αγαθά προς τους έγκλειστους, θα καταγράψουν συνθήκες κράτησης και μαρτυρίες μεταναστών, μια καταγραφή που γίνεται τακτικά τις τελευταίες ημέρες. Τέλος, μέσα στα αιτήματα, είναι και η αποφυλάκιση των κρατουμένων.

    Mια ομάδα μπήκε, κόσμος πολιορκεί το κέντρο

δημοσιεύτηκε χθες από anonymous
τροποποιήθηκε χθες

Η ομάδα 15 ατόμων που μετά από διαπραγματεύσεις μπήκαν μέσα, αποτελειται από γιατρούς, δικηγόρους, υγειονομικούς, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Οι εκατοντάδες διαδηλωτές/ριες δυο φορές κινήθηκαν προς τους μπάτσους (ΜΑΤ πράσινα και μαύρα) που βρίσκονται παντού: στην είσοδο, στο πίσω μέρος του κέντρου, καθώς και στα βράχια που υπάρχουν γύρω. Ο κόσμος που παραμένει απ'έξω είναι συμμετέχοντες στο NoBorder Camp αλλά και μέλη τοπικών αντιρατσιστικων και κοινωνικών οργανώσεων και κομμάτων της αριστεράς.

Κεντρικό σύνθημα να κλείσει το κολαστήριο της Παγανής, να αφεθούν ελεύθεροι οι πρόσφυγες που κρατούνται, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά και να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες.

Αυτή τη στιγμή χτυπάνε ρυθμικά τα κάγκελα οι συγκεντρωμένοι απ'έξω, προκαλώντας τρελό εκνευρισμό στα ΜΑΤ (λόγω της αντίχοισης στα κράνη)


    η διαμαρτυρία συνεχίζεται...

δημοσιεύτηκε χθες από No Border Media Group

Με την επιτροπή να βρίσκεται μέσα στο χώρο, ο κόσμος που παραμένει απέξω, συνεχίζει τα συνθήματα και γενικά δείχνει την αλλυλεγγύη του στον κόσμο που κρατείται μέσα.


Η διαμαρτυρία συνεχίζεται. Η επιτροπή είναι ακόμη μέσα, ενώ ο κόσμος απέξω, δημιοουργεί ατμόσφαιρα, με αυτοσχέδια όργανα, συνθήματα και μουσική.


Η επιτροπή θα γυρίσει σε περίπου 15 λεπτά, ενώ οι μετανάστριες και μετανάστες, ευχαριστούν τον κόσμο της διαδήλωσης.

    ηχητικό

δημοσιεύτηκε χθες από --

από το χτύπημα των κάγκελων

Από το ρυθμικό χτύπημα στα κάγκελα, για να πάρουμε (εμείς οι μακριά) μια ιδέα του πανζουρλισμού


pagani.mp3

Διάρκεια: 00:28
Τύπος: audio/mpeg



Συννημένα
  1. pagani.mp3 221.8 kB

    συνέχεια...

δημοσιεύτηκε χθες από No Border Media Group

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, για την απελευθέρωση αρρώστων κρατουμένων, όπως γυναίκες και παιδιά.


Βγήκε η επιτροπή. Είναι σοκαρισμένοι από τις συνθήκες κράτησης και δήλωσαν χαρακηριστηκά, ότι ούτε σε ζώα δεν μπορούν να φέρονται έτσι.


Τελικά άρρωστες γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.


Ο κόσμος αποχωρεί από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, με κατεύθυνση την πόλη της Μυτιλήνης.

    Περιγραφή της κατάστασης μέσα στο κέντρο κράτησης στην Παγανή

δημοσιεύτηκε χθες από a-imc
τροποποιήθηκε σήμερα

τηλεφωνική συνομιλία

Η διαδήλωση έφτασε ως το κέντρο κράτησης στην Παγανή και με την πίεση που άσκησαν οι διαδηλωτές, κατάφεραν να μπει μέσα στον άθλιο χώρο ομάδα γιατρών, δικηγόρων και ακτιβιστών. Η Γιάννα Κούρτοβικ από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών περιγράφει τι αντίκρισαν.

(αν δεν ακούγεται αρκετά δυνατά ο ήχος, κατεβάστε το αρχείο για να το ακούσετε απευθείας στον υπολογιστή σας)


gianna-pagani-28aug09.mp3

Διάρκεια: 04:40
Τύπος: audio/mpeg



Συννημένα
gianna-pagani-28aug09.mp3 4.3 MB

Η διαδήλωση έγινε από την Παγανή πρός την πλατεία Σαπφούς. Ηταν μια μεγάλη πορεία με την συμμετοχή (ίσως) περίπου 1000 (;) ατόμων.

Εκτός από τους ακτιβιστές του noborder συμμετείχαν και εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού. Ηταν μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, αλληλεγγύης και συμπαράστασης, που είχε αποτελέσματα και ανάμεσα στα άλλα έδειξε ότι οι κάτοικοι της πόλης, δεν τσίμπησαν στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησαν όλες τις προηγούμενες ημέρες να επιβάλουν τα τοπικά ΜΜΕ (και έβαλε τους μπάτσους να πιάσουν τα βουνά, όπως ίσως βλέπεται και στη σχετική φωτογραφία)

Απαράδεκτες για την UNCHR οι συνθήκες για τους μετανάστες στην Παγανή Λέσβου

Απαράδεκτες χαρακτηρίζουν οι επιθεωρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) τις συνθήκες διαβίωσης περισσότερων από 850 ανθρώπων στο κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών Παγανής Λέσβου.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Αντρέι Μάχετσιτς, μέλη της UNHCR επισκέφθηκαν στις αρχές της εβδομάδας το κέντρο, χωρητικότητας 250-300 ανθρώπων.

Οι περισσότεροι μετανάστες είναι από το Αφγανιστάν, είπε, όπως και τα περισσότερα από τα 200 ασυνόδευτα παιδιά που ζουν στο κέντρο.

«Το προσωπικό της UNHCR χαρακτήρισε την κατάσταση του κεντρου απαράδεκτη. Υπέστησαν σοκ από την κατάσταση που επικρατεί στην εγκατάσταση» πρόσθεσε.

Η κατάσταση στην Παγανή είναι ενδεικτική των γενικότερων προβλημάτων που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση και το σύστημα ασύλου της Ελλάδας, είπε ακόμα ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει αναφέρει ότι το 2008 μπήκαν στη χώρα 2.648 ασυνόδευτα παιδιά, αλλά πιστεύεται ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος και η είσοδός τους πέρασε απαρατήρητη.

Ανακοίνωση της Αρμοστείας στην Αθήνα αναφέρει ότι ο υφυπουργός Υγείας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι όλα τα ασυνόδευτα παιδιά στην Παγανή θα μεταφερθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις υποδοχής μέχρι το τέλος του μήνα και προστίθεται ότι το Υπουργείο έχει ήδη λάβει ορισμένα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.


Ετικέτες ,

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

21 Αυγ 2009

Είναι ντροπή μας να το επιτρέπουμε!

Σκηνές από τον θάλαμο των γυναικών στην Παγάνη. Το βίντεο τραβήχτηκε σήμερα στην επίσκεψη που κάναμε μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον Θοδωρή Δρίτσα,
Να πούμε απλά! Είναι ντροπή που επιτρέπουμε εδώ στην Λέσβο, δίπλα μας, να συμβαίνουν αυτές οι καταστάσεις!

Περισσότερα βίντεο από την Παγανή:
Από τον θάλαμο των ανηλίκων:



Ενας δωδεκάχρονος στη φυλακή της Παγανής



Πάλι από τον θάλαμο των ανηλίκων


Ετικέτες

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

13 Αυγ 2009

H ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτη



Εκατοντάδες συμμετείχαμε στην συγκέντρωση και την πορεία που έγινε στο λιμάνι.
Με συνθήματα όπως "“Όχι στην Ευρώπη φρούριο - Όχι στις απελάσεις”, “Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης - Να γίνουν ανθρώπινοι χώροι υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών” ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται νωρίς.
Ήταν εκεί διαφορετικές συλλογικότητες, αλλά και φορείς υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών που το προηγούμενο διάστημα (με δυσκολίες είναι αλήθεια) κατάφεραν να συντονίσουν την δράση τους πάνω σε ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους.
Η πορεία ξεκίνησε κατά τις 8, από την Ερμού βγήκε στην Πλατεία Σαπφούς και πήρε τον δρόμο της προκυμαίας. Πέρασε μπροστά από το λιμεναρχείο (που από την ταράτσα του μας βιντεοσκοπούσαν λιμενοφύλακες) και έκανε μια μεγάλη στάση στο λιμάνι, εκεί που συνήθως αράζει το πλοίο της Frontex (που... άλλαζοντας το πρόγραμμά του προτίμησε να λείπει)
Ακτιβιστές έγραψαν συνθήματα στην προκυμαία και το λιμάνι, ενώ στην συνέχεια γυρίσαμε στην πλατεία Σαπφούς όπου και διαλυθήκαμε.
Για τα δεδομένα της Μυτιλήνης -μήνα Αύγουστο - ήταν μια μεγάλη πορεία!

Ετικέτες , ,

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

Ανήλικοι κρατούμενοι Παγανής


Ενα μήνυμα από τους ανήλικους κρατούμενους της Παγανής...
Στο όνομα του μεγαλοδύναμου Θεού

Χαιρετάμε όλους αυτούς που βλέπουν τους καταπιεσμένους που το μόνο που έχουν να χάσουν είναι οι Αλυσίδες τους. Μακάρι το όνομά σας να μείνει ζωντανό και για τις επόμενες γενιές.
Στο Αφγανιστάν τα προβλήματα είναι πάρα πολλά: πόλεμος, τρομοκρατία, ρατσισμός, θρησκευτικός φανατισμός, φονταμενταλισμός κλπ. Αυτοί που θέλουν να κυνηγήσουν, να φοβίσουν τους ανθρώπους, καθώς και αυτοί που ήρθαν για να προστατέψουν τους ανθρώπους, όλοι αυτοί κατέστρεψαν το Αφγανιστάν. Για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους οι νέοι του κατεστραμμένου Αφγανιστάν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η ζωή στον κόσμο και φυσικά στην Ευρώπη είναι ασφαλέστερη και πιο εύκολη. Ελπίζουμε και παρακαλούμε όλοι οι υπεύθυνοι που δουλεύουν στην αστυνομία και οπουδήποτε αλλού να είναι καλοί με τους μετανάστες και πρόσφυγες. Ιδιαίτερα οι νέοι, η κολώνα της κοινωνίας.
Στόχος των μεταναστών είναι να βρουν μια καλύτερη ζωή, να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το μυαλό τους και αυτό μόνο γίνεται στις χώρες που θέλουν τους μετανάστες.

Υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στις Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα και στη φυλακή της Μυτιλήνης. Είμαστε στεναχωρημένοι από την κατάσταση στην Ελλάδα και την διαγωγή της αστυνομίας.
Πρώτο πρόβλημα: η συμπεριφορά της αστυνομίας στην φυλακή δεν είναι συμπεριφορά προς ανθρώπους και μας χτυπάνε κάθε μέρα.
Δεύτερο πρόβλημα: δεν υπάρχει νερό στην φυλακή και πολλοί όταν πίνουν αρρωσταίνουν.
Τρίτο πρόβλημα: κρατούνται πολλοί νέοι μέσα στους θαλάμους που έχει πολύ ζέστη.

Αρρωσταίνουμε άλλοι από την κακή διαγωγή της αστυνομίας και άλλοι επειδή η αυλή της φυλακής είναι πολύ μικρή και οι φυλακισμένοι βγαίνουν έξω από τον θάλαμο άλλοτε για μία ώρα και άλλοτε για δέκα λεπτά. ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.
Τέλος εμείς που είμαστε νέοι και ανήλικοι τα προβλήματα που έχουμε θέλουμε να τα πούμε στο Υπουργείο μεταναστών, στο υπουργείο Υγείας και στην Ευρώπη.
Από το κράτος της Ελλάδας θέλουμε να διαλέγουν καλά αυτούς που δουλεύουν στην φυλακή. Επίσης θέλουμε από την Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα για να μπορέσει αυτή να βοηθήσει τους μετανάστες και πρόσφυγες.
Παρακαλούμε να μην απελάσουν τους μετανάστες στις χώρες τους και να εμποδίσουν τις απελάσεις για να βοηθήσουν τους ανθρώπους.

Ανώνυμο Ποίημα…
όλοι οι άνθρωποι είναι σαν ένα σώμα και ίδιο
αν μία μέρα πονέσει ένα μέλος
δεν μπορούν να αντέξουν τα άλλα μέλη
eσύ αν δεν μπορείς να καταλάβεις
τι πόνο έχουν οι άλλοι άνθρωποι
δεν μπορείς να λέγεσαι άνθρωπος

….
Ανήλικοι κρατούμενοι Παγανής 10/8/09

Ετικέτες

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

Ασπίδα αλληλεγγύης στους μετανάστες σήμερα στη Μυτιλήνη

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν σήμερα στις 6,30 το απόγευμα οι φορείς και συλλογικότητες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών καλεί όλους τους πολίτες και τη νεολαία του νησιού ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.

Η επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις “άθλιες, απάνθρωπες και ντροπιαστικές για τον ανθρώπινο πολιτισμό συνθήκες” στο κέντρο κράτησης της Παγανής “όπου στοιβάζονται σαν τσουβάλια εκατοντάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες”, καθώς και “πολλές δεκάδες ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά που αναγκάζονται να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες στην Παγανή, αφού δεν μεταφέρονται πια στο Ίδρυμα Θεομήτωρ στην Αγιάσο, που κι αυτό έχει γεμίσει ασφυκτικά”.

"Καμία FRONTEX και καμία επαναπροώθηση δεν μπορεί στην ουσία να εμποδίσει τους εξαθλιωμένους αυτούς ανθρώπους να αναζητούν μια καλύτερη μοίρα απ’ τον πόλεμο, τη φτώχεια, τον ξεριζωμό, που τους επιφυλάσσει το μέλλον στις πατρίδες τους”, σημειώνει και προτάσσει την ανάγκη μιας σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής, αφού, όπως τονίζει, "ούτε η επαναπροώθηση ούτε οι απελάσεις, ούτε η 'μηδενική ανοχή', μπορεί να είναι λύσεις".


Προτείνει δε: Να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα και να επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε ν’ αποφευχθούν και οι ντροπιαστικές για τον πολιτισμό μας σκηνές της Πάτρας. Να ελευθερωθούν άμεσα τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και να βρεθεί χώρος στο νησί για ανθρώπινη φιλοξενία τους, κατά τα πρότυπα του Ιδρύματος στην Αγιάσο. Να σταματήσουν αμέσως οι επαναπροωθήσεις και οι απελάσεις των προσφύγων και των μεταναστών. Να αποχωρήσει από τα νησιά μας η FRONTEX".

“Όχι στην Ευρώπη φρούριο - Όχι στις απελάσεις”, “Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης - Να γίνουν ανθρώπινοι χώροι υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών” είναι τα κεντρικά αιτήματα της συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. μπροστά στα κεντρικά Λύκεια στην αρχή της Ερμού.

Ετικέτες ,

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

12 Αυγ 2009

Πέμπτη στις 6.30 μπροστά στα κεντρικά Λύκεια στην αρχή της Ερμου


Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου καλεί όλους τους πολίτες και τη νεολαία του νησιού στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι φορείς και συλλογικότητες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, τη Πέμπτη 13 Αυγούστου στις 6 : 30 μ.μ. μπροστά στα κεντρικά Λύκεια στην Αρχή της Ερμού.

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ
  • ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ – ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
σχετικό άρθρο στην Αυγή

Ετικέτες ,

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

noborder video 16 min (greek)

noborder video greek 16 min from videofraxia on Vimeo.

Ετικέτες

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

15ος Πολίτης


Ο 15ος ΠΟΛΙΤΗΣ -δεκαεξασέλιδος μάλιστα - κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα και μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ (σε μορφή .pdf).

Ετικέτες

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

11 Αυγ 2009

Συγκεντρωμένοι... πολίτες....

Κάτι το ένα, κάτι το άλλο, καθυστέρησε αρκετά η ανάρτηση του πολίτη. Ετσι εδώ θα βρείτε μαζεμένα όλα τα τεύχη... από το 8o μέχρι και το 15ο...
Καλή ανάγνωση!

Πολίτης αριθ. 8
Πολίτης αριθ. 9
Πολίτης αριθ. 10
Πολίτης αριθ. 11 (με το σχετικό ένθετο εδώ)
Πολίτης αριθ. 12 (με το σχετικό ένθετο εδώ)
Πολίτης αριθ. 13
Πολίτης αριθ. 14
Πολίτης αριθ. 15

Ετικέτες

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...